"Capete înfierbântate" sâmbătă la Casa Tranzit

Un spectacol despre evenimentele din iunie 1990 din Bucureşti, la "mineriadă", este pus în scenă la Cluj.

Este vorba de "Capete înfierbântate", produs de Centrul Pentru Introspecție Vizuală și TangaProject, în regia lui David Schwartz şi cu o finanţare asigurată integral de artiştii implicaţi în proiect. 

Proiectul documentează peste 30 de interviuri cu importanți actori sociali ai evenimentelor din iunie '90. "Capete înfierbântate dezvăluie fragilitatea versiunilor istorice de culise, completând astfel istoria oficială și argumentând că, de fapt, istoria este compusă din bucăți de adevăr multiple și cu multe fațete", arată cei care au organizat spectacolul.

"Proiectul "13-15 Iunie 1990" culege aspectele vulnerabile ale istoriei recente cu scopul de a deschide mai multe perspective fie evenimentelor deja-cunoscute, fie celor uitate deja din memoria colectivă. Astfel, Capete Înfierbântate adună mărturii atât contradictorii cât și complementare, care se apleacă asupra unei întrebări fundamentale: "Cine ne face istoria - evenimentele ei sau memoria neclară? Cine creează versiunile publice ale celor care se aflau și încă se află la conducere?", mai arată aceştia.

David Schwartz ste regizor de teatru şi coiniţiator al platformei de teatru independent tangaProject. Este interesat de artă ca formă de emancipare comunitară, teatru şi film documentar, cercetarea şi performarea istoriei recente, teatru pornind de la istorii personale.

Spectacolul areloc în cadrul festivalului Temps d'Images, sâmbătă la ora 18, la Casa Tranzit.

Etichete
Comenteaza