Campion la UNITER

Campion la UNITER
Echipa Teatrului Maghiar de Stat Cluj a câştigat trei dintre cele mai importante distincţii la cea de-a 16-a ediţie a Galei premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), defăşurată luni seara la Teatrul Naţional din Bucureşti.

 “Vedeta” serii a fost spectacolul “Unchiul Vania”, de Cehov, în regia lui Andrei Şerban, care a fost distins cu premiile pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie şi cel mai bun rol masculin, pentru Hathazi Andras, care a interpretat rolul “Vania”.

Dramaturgul Visky Andras, directorul artistic adjunct al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a declarat că Andrei Şerban a avut un mare rol în reuşita spectacolului “Unchiul Vania”. “Regia lui Andrei Şerban este definitorie pentru premiul pe care l-a primit teatrul nostru. Are un talent desăvârşit de a lucra cu actori şi de a armoniza diferiţi actori într-un mod original. Se inspiră într-un mod genial”, a mai spus dramaturgul.

 El a admis că pe viitor nu sunt excluse alte colaborări cu regizorul Andrei Şerban. “Vom mai colabora cu Andrei Şerban, purtăm discuţii şi îl aşteptăm oricând cu mare drag”, a mai spus Visky.

 

Şi-a învins idolul

 

“Ne bucurăm cu toţii. Aceste premii confirmă ceea ce se întâmplă la teatrul nostru zi de zi”, a declarat directorul artistic adjunct al Teatrului Maghiar, dramaturgul Visky Andras.

“Nu m-am aşteptat să iau eu premiul, având în vedere că am fost nominalizat alături de Marcel Iureş, pe care îl stimez foarte mult şi este actorul meu preferat, alături de Victor Rebengiuc”, a declarat actorul clujean Hathazi Andras. “Rolul lui Vania a fost un rol ca oricare altul. Mi-a adus, însă, posibilitatea de a lucra cu Andrei Şerban”, a adăugat premiatul.

“Dacă eşti convins de valoarea spectacolului, sigur te aştepţi să fii premiat. Să fii nominalizat alături de Marcel Iureş este în sine un lucru mare. Ne bucură decizia juriului. Este o confirmare că trupa a găsit calea cea bună”, a declarat Visky Andras. Hathazi Andras a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun rol masculin alături de Marcel Iureş şi de Constantin Cojocaru, actor al Teatrului Odeon din Bucureşti. Premiul i-a fost înmânat clujeanului de actriţa Maia Morgenstern.

 

Scrisori de mulţumire

 

Fiind absenţi la ceremonie, regizorul Andrei Şerban şi directorul Teatrului Maghiar, regizorul Tompa Gábor, şi-au transmis mulţumirile - şi nemulţumirile, în cazul lui Andrei Şerban - prin scrisori citite de colegii lor, scenograful Carmencita Brojboiu şi dramaturgul Visky Andras. în scrisoarea sa, Tompa Gábor s-a arătat extrem de recunoscător juriului pentru că a nominalizat spectacolul “Unchiul Vania”.

El a amintit şi de spectacolul “Gianni Schicchi” şi le-a adus mulţumire actorilor şi regizorului Silviu Purcărete, fără să critice juriul pentru că spectacolul nu a fost nominalizat. După ce anul trecut la gala UNITER Andrei Şerban a refuzat nominalizarea la premiul pentru regie, pentru spectacolul “Purificare”, pentru că în juriul final au fost desemnate “persoane care s-au declarat ostentativ împotriva spectacolului” său, în acest an, regizorul a acceptat nominalizarea.

El a transmis o scrisoare pentru public, citită de Mariana Mihuţ: “Am fost somat de prieteni să nu-mi retrag numele din nominalizări, ca la premiile trecute. Pentru ca am avut privilegiu de a lucra cu nişte actori minunaţi, voi dedica premiul lor”, a transmis Andrei Şerban.

 El a enumerat o serie de “ciudăţenii” ale galelor UNITER, subliniind faptul că Silviu Purcărete nu a fost nominalizat la categoria cel mai bun regizor, pentru “Faust”, întrebându-se ce a determinat juriul să ia această decizie. “Să ne bucurăm cu toţii că lucrăm în teatru, ceea ce contează este bucuria de a celebra teatrul, nu premiile”, şi-a încheiat scrisoarea Andrei Şerban.

 

 

Radu Beligan, premiu de excelenţă

 

Actorul Radu Beligan a primit premiul de excelenţă în cadrul galei UNITER, la care au fost distinşi, pentru întreaga activitate, actriţa Dorina Lazăr, actorul Ion Besoiu, scenografa Florica Mălureanu, regizorul Sanda Manu şi criticul Ion Cocora. Premiul pentru debut i-a revenit Cristinei Casian, de la Teatrul Act din Bucureşti.

 Cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnată Ofelia Popii, pentru rolul Mefisto din “Faust”, pus în scenă la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu. Acelaşi spectacol a fost premiat pentru scenografia lui Helmut Sturmer.

 

 

 

De cinci ori “Cel mai bun spectacol”

 

“Unchiul Vania” este al cincilea spectacol al Teatrului clujean distins cu premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, după “în staţie”, în regia lui Tompa Gábor (1989), “Doi gemeni veneţieni”, în regia lui Vlad Mugur (1996), “Livada de vişini”, în regia lui Vlad Mugur (1998) şi “Woyzeck”, în regia lui Mihai Măniuţiu (2005).

Comenteaza