Călătoria Classic Unlimited 2019 la final: 8 concerte, peste 1.000 de participanți

Călătoria Classic Unlimited 2019 la final: 8 concerte, peste 1.000 de participanți

Cea de-a treia ediție a turneului Classic Unlimited s-a încheiat marți, 12 noiembrie, cu recitalul susținut de pianistul Bogdan Vaida la Cluj-Napoca, în spațiul cultural Reactor de creație și eveniment. Pe parcursul celor trei săptămâni de turneu, peste 1.000 de persoane au luat parte la cele opt concerte care s-au desfășurat în spații culturale alternative din Oradea, Turda, Iași, Petrila, Brașov, Râmnicu Vâlcea și Cluj-Napoca.

„Și de această dată, turneul Classic Unlimited a fost o călătorie fantastică, atât la propriu, cât și la figurat. De altfel, după fiecare turneu mă simt întregit ca muzician și ca om. Dacă și publicul a avut de câștigat de pe urma muzicii și a poveștilor noastre, atunci Classic Unlimited și-a atins scopul cu vârf și îndesat”, a spus pianistul Bogdan Vaida.

Iubitorii de muzică clasică s-au putut bucura de un repertoriu gândit în jurul Fanteziei „Călătorul” a lui Franz Schubert și care a cuprins, de asemenea, Intermezzo de Johannes Brahms, J-Rhapsody și Butterflies dance war de Ciprian Pop, Preludiile nr.4 și nr.5, op. 23 de Sergei Rachmaninov și 3 Moments musicaux op 94 de Franz Schubert.

Recitalurile Classic Unlimited au fost foarte bine primite de public, dovadă și o parte din gândurile pe care participanții le-au lăsat în „Cartea călătorului”, albumul de impresii care a însoțit turneul pe tot parcursul lui:

„Prin oameni pasionați se răspândește magia”

„Concertele Classic Unlimited sunt o experiență deosebită. Mă bucur de fiecare dată când am ocazia să particip. O inițiativă excelentă. Felicitări!”

„Toate felicitările pentru inițiativă. Jos pălăria pentru pianist. Sper că astfel lumea să înțeleagă că muzica clasică e medicament pentru suflet, nu doar note pe portativ”

„A fost cea mai potrivită primă întâlnire a copiilor mei cu un concert de muzică clasică”

Classic Unlimited a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, odată cu implicarea Asociației Fapte, proiectul a ajuns în România.

Născut în Cluj-Napoca, pianistul Bogdan Vaida (38 ani) a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, iar mai apoi și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. În 2002, a plecat cu o bursă Erasmus la „Musikhochschule” în Freiburg (Germania), unde s-a și stabilit ulterior. Pianistul a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa, în prezent fiind solistul turneului Klassik Mittendrin, proiect care a debutat în octombrie 2015 în Germania și care a inspirat Classic Unlimited.

Comenteaza