Bătrânul Cinema Favorit, salvat de suflarea tânără a Clujului

Bătrânul Cinema Favorit, salvat de suflarea tânără a Clujului
Cei care se întrebau ce se întâmplă cu cinematograful Favorit de pe strada Horea, pot să stea liniştiţi pentru că e pe mâini bune. Deşi a fost lăsat în paragină zeci de ani şi Primăria nu dă niciun semn că ar avea vreo intenţie de a-l reactiva, spiritul tânăr al Clujului reuşeşte să salveze acest spaţiu plin de istorie.

Există foarte multe spaţii în Cluj-Napoca, la momentul de faţă, cu o istorie fantastică, spaţii de valoare inestimabilă, dar care din cauza sistemului şi a nepăsării sunt lăsate în paragină. În această situaţie este şi cinematograful Favorit, din incinta Palatului Urania, care a fost neglijat în ultimii 20 de ani. Activitatea i-a fost oprită complet în urmă cu şapte ani.

În mod normal, de aşteptat ar fi ca în posesia lui să se afle oameni cu putere, afacerişti dornici să scoate sume frumoase de pe urma acestui spaţiu valoros. Oricine doreşte să intre în contact cu actualul proprietar ;i cu administratorul cinematografului va avea surpriza să dea de doi tineri, de 24, respectiv 28 de ani, plini de iniţiativă şi cu ambiţia de a păstra spiritul vechiului cinematograf.

„Am reuşit să intrăm în posesia unei părţi din spaţiu, de mai bine de jumătate de an. Am dorit să îl preluăm pentru că suntem pasionaţi de a readuce la viaţă lucrurile de calitate, încărcate de istorie. Nu e primul proiect de genul ăsta şi am preluat spaţiul în ideea de a readuce la viaţă o legendă, o clădire care are deja peste 100 de ani şi de a organiza nişte evenimente culturale, de a aduce un plus vieţii culturale din Cluj, care pe zi ce trece e tot mai puternică şi mai plină de viaţă. Vrem să organizăm cât mai multe evenimente culturale şi să înviem spiritul vechiului cinematograf Favorit, să găsim oameni care să să investească într-un proiect de calitate şi să aducă o investiţie în cultură", a spus Vlad Căpuşan, unul dintre proprietari.

Spaţiul a fost cumpărat cu sume serioase de la proprietară, o doamnă în vârstă care s-a născut la Cluj, dar s-a mutat în Germania la 10 ani. Aceasta a primit spaţiul moştenire, dar i-a fost luat de către stat în perioada comunismului. Iniţial, cinematograful s-a numit 23 August, urmând ca după ‘89 să primească numele „Favorit".

„A făcut parte dintr-o asociaţie care susţinea mai multe cinematografe din Transilvania, fiind un punct de reper al oraşului, cel mai modern cinematograf la vremea respectivă. Tot în acea perioadă erau prezentate şi materiale de propagandă, iar la subsol era şi sediul arhivei din Cluj şi chiar şi acum sunt arhivele mai multor cinematografe din Dej, Turda, Gherla şi oarecum este interesant să vezi faptul că într-un singur loc se adună atâta istorie. Asta ne-a atras şi pe noi. Proprietara de la care l-am luat noi s-a luptat aproape 10 ani pentru a-şi revendica spaţiul, după comunism, şi a reuşit lucrul ăsta abia acum aproximativ un an. În pezent, clădirea de la numărul 6, cea cu intrarea principală în cinema, aparţine în continuare Primăriei, nu a fost revendicată. Acum, având în vedere ceea ce ne interesează pe noi să facem ca evenimente culturale, am trimis câteva scrisori Primăriei pentru utilizarea lui, mai ales că pe acolo se face şi accesul la lojă şi, deşi au trecut multe luni, încă aşteptăm un răspuns de la ei", a explicat Lucian Valea, administratorul cinematografului.

Cu toate astea, cei doi tineri nu stau în loc. Au primit deja oferte de la diferiţi investitori a căror interes erau banii, însă cei doi coproprietari au cu totul alte intenţii cu acest spaţiu.

„Majoritatea oamenilor văd din acest fel de proiect doar un business. Adică iau un spaţiu, îl vând mai departe şi nu se interesează ce se întâmplă acolo. Noi am avut oferte pentru spaţiu, foarte bune, inclusiv de vânzare, dar au fost pentru nişte proiecte care ar fi afectat definitiv identitatea acestui spaţiu şi atunci nici nu le-am luat în considerare. Am avut nişte oferte foarte bune pe plan financiar, dar le-am refuzat pentru că nu au fost genul de proiecte în care noi să credem. Noi ne dorim să se investească în ceva de calitate în aşa fel încât acest cinematograf să nu-şi piardă identitatea şi asta e cel mai important, să se facă o investiţie pe parte culturală şi să aducă un plus Clujului. Nu vom mai face chiar cinematograf în acest loc, pentru că spaţiul nu se pretează la noile cerinţe moderne, dar ne dorim un spaţiu atipic, un spaţiu care să aducă ceva nou, similar cu ceea ce se întâmplă în marile oraşe europene, să adunăm tineri, studenţi, dar şi persoane de vârsta a treia, cu evenimente de bună calitate, concerte de muzică clasică , evenimente artistice, teatru şi multe altele".

De când se află în posesia tinerilor, spaţiului i s-au adus câteva îmbunătăţiri, iar cei doi nu au dorit să se atingă de arhitectură şi de ornamentele care redau identitatea cinematografului. Ei nu doresc să îl modernizeze şi să îi piardă esenţa, ci vor să reînvie spiritul istoric al Favoritului.

Investiţia în cultură este un risc în România

„Momentan am planificat pe luna august nişte piese de teatru tot în acest cadru inedit, am făcut şi nişte ateliere motivaţionale acolo şi pe viitor vrem să găsim nişte investitori sau chiar noi să investim pe termen lung să fie oarecum un loc în care să existe un program permanent", a spus Vlad.

Deşi cei doi cred puternic în schimbare, sunt dezamăgiţi de faptul că în România nu se investeşte suficient în cultură.

„Nu există nişte oameni care să se implice pentru a face ceva, a schimba oarecum această faţă a Clujului sau a readuce istoria în ochii clujenilor. Cred că Clujul, la momentul de faţă, are nevoie de proiecte de genul ăsta, de oameni tineri care să se implice pentru că la partea asta, comparând cu multe oraşe din Europa, suntem mult în urmă. Avem nişte clădiri superbe, dar grija noastră faţă de arhitectură, de detalii, de ornamente e la pământ. În acest context cred că am riscat atunci când am cumpărat cinematograful Favorit, dar în România să investeşti în cultură, să investeşti în proiecte de genul acesta este întrodeauna un risc. Eu cred că e un risc bine cugetat, cred în schimbare şi până la urmă, chiar dacă nu se întâmplă astăzi, chiar dacă nu se întâmplă mâine, tot se va întâmpla şi va fi un câştig", a încheiat Vlad Căpuşan.

Palatul Urania, construit în 1910, după planurile arhitectului Géza Kappeter, a fost printre primele palate construite în Cluj-Napoca, având şi o "soră geamănă" în Viena. Este una dintre cele mai cunoscute şi importante clădiri din oraş, fiind gândită astfel încât să găzduiască un cinematograf, şi în partea de jos să aibă mai multe restaurante şi o cofetărie. Cinematograful Favorit este primul din Cluj şi dintre cele mai vechi din Transilvania; aici au rulat primele filme mute, în vremurile celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Comenteaza