"Asediu" muzical vienez, în decembrie, la Cluj

Nu mai puţin de trei concerte de Crăciun cu specific vienez vor avea loc în interval de cinci zile la Cluj, în luna decembrie.

Concertele de Crăciun cu Viena "pe patalama" iau cu asalt Clujul în luna decembrie. Nu mai puţin de trei astfel de concerte vor fi organizate între 15-19 decembrie la Cluj-Napoca. Deşi preţurile pleacă de la 75 de lei şi pot ajunge la 200 de lei, organizatorii se aşteaptă la săli pline.

Şirul concertelor "vieneze" de la Cluj va fi inaugurat cu Concertul de Crăciun "Vienna Magic" ce va fi susţinut de Johann Strauss Ensemble pe 15 decembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 19. Biletele costă 80 şi 100 de lei. Ansamblul este condus de Russel McGregor, în timp ce invitat special va fi violoncelistul Adrian Naidin. Russel Mc Gregor s-a stabilit la Viena în 1992, iar repertoriul său include concerte de muzică de cameră în numeroase ţări. Între reperele carierei sale muzicale se numără concertul susţinut la Golden Hall - Musikverein din Viena, respectiv colaborările cu Luciano Pavarotti, Jose Carreras, Placido Domingo, Dame Kiri Tekanawa şi Ildiko Raimondi. Cu Johann Strauss Enesemble muzicianul cântă atât în Austria cât şi în alte ţări. De altfel ansamblul efectuează de mai mulţi ani turnee în România. "Anul trecut la Cluj a fost sala plină", punctează Mircea Neagu, organizator al concertului din Cluj-Napoca.

Strauss Festival Orchestra va fi prezentă, sub bagheta lui Peter Guth, pentru al patrulea an în România, cu spectacolul "Vienna Classic Christmas". La Cluj spectacolul va avea loc pe 17 decembrie, de la ora 19, la Teatrul Naţional. Invitata specială a serii va fi soprana Irina Iordăchescu. Biletele la concert costă 75, 100 şi 150 de lei. Peter Guth s-a format în tradiţia lui Johann Strauss cu privire la dirijatul orchestrei simfonice cu vioara în mână. "Şcolit" la Viena, Peter Guth a studiat ulterior timp de trei ani la Moscova, fiind elev al lui David Oistrah. Ca dirijor a condus peste 50 de Orchestre. Irina Iordăchescu este una din cele mai cunoscute soprane din România, unul din reperele carierei sale, ce include colaborări cu dirijori şi alţi artişti celebri, fiind un rol de operă în spectacolul "Teneke" de Fabio Vacchi, la Scala din Milano, în 2007.

"Crăciun Vienez" este genericul sub care "Spirit of Viena Orchestra", condusă de violonistul şi dirijorul Sebastian Gurtler va concerta la Casa de Cultură a Studenţilor, pe data de 19 decembrie, de la ora 19. Biletele au preţurile de 130, 150 şi 200 de lei, în funcţie de locul ales în sala de spectacol. Violonistul austriac Sebastian Gurtler s-a format cu muzicieni celebri precum Helmut Zehetmair, Corrado Romano, Ernst Kovacic şi Philippe Hirschhorn, concertând alături de Orchestre cunoscute din Austria, conform hugowolfquartett.com A fost numit primul concert-maestru al Vienna Volksoper Orchestra, în 1997, iar din 2005 este prim-violonist în Cvartetul "Hugo Wolf". În 2000 a înfiinţat grupul AMARCORD, cu un repertoriu vast, incluzând compoziţii proprii, unele scrise special pentru grup, respectiv lucrări cu influenţe etnice, sau aparţinând unor compozitori din secolul XX. În 2005 artistul a inaugurat un spectacol propriu de divertisment, la Musikverein în Viena.

Mirajul Vienei
Concertele cu specific vienez au o priză deosebită în rândul publicului clujean, conform organizatorilor de evenimente, astfel rezultând în acest an o ofertă de trei spectaole de Crăciun cu această caracteristică. Pe lângă concertele amintite, anul acesta Balul Operei, organizat în primăvară, a avut şi el tematică vieneză. Organizatorul evenimentului, Matei Miko, a precizat care sunt, în opinia sa, câteva din argumentele ce fac ca Viena să se bucure de succes la Cluj. "Din punct de vedere cultural, Clujul a făcut parte dintr-un cerc cultural, iar una din capitalele acestuia a fost Viena. Apoi să nu uităm ce a oferit Viena lumii muzicale, prin prisma lui Johann Strauss, tatăl şi fiul. Clujul a dat la rândul său o balerină, Simona Noja ce a fost prim-balerină a Operei de acolo. Când m-am referit la legăturile dintre Cluj şi Viena, nu le-am avut în vedere pe cele legate de imperiul austro-ungar, ci pe cele ce ţin de cultură, de muzică. În Cluj sunt şi foarte multe evenimente muzicale, având patru instituţii de profil, două Opere, o Filarmonică şi o Academie de Muzică", a precizat Matei Miko. El a adăugat că faimosul Concert de Anul Nou de la Viena este de asemenea unul din argumentele admiraţiei pentru "spiritul vienez" în municipiu.

Concerte "vieneze" la Cluj
Johann Ensemble Orchestra - 15 decembrie, Casa de Cultură a Studenţilor
Strauss Festival Orchestra - 17 decembrie, Teatrul Naţional Cluj
Spirit of Vienna Orchestra - 19 decembrie, Casa de Cultură a Studenţilor

 

Comenteaza