Artiştii clujeni de la "Fabrica de Pensule" atacă Europa VIDEO

Artiştii clujeni de la
Primul eveniment din 2012 găzduit de "Fabrica de Pensule" va fi expoziţia "Things as they are" semnată Radu Comşa, a "Galeriei Sabot".

Pentru 2012, "Fabrica de Pensule" promite să pună Clujul pe harta celor mai importante spaţii de artă contemporană din Europa.

Fabrica, pe harta europeană a culturii contemporane

Primul pas pe care membrii fabricii vor să îl facă în acest sens va avea loc în cadrul întâlnirii organizată de reţeaua Trans Europe Hall, la începutul lunii mai, în Slovacia.

"Noi, membrii fabricii, vrem să ieşim la nivel internaţional cu ceea ce facem aici, iar în acest sens, pentru început, vom participa în primăvară la o întâlnire organizată de reţeaua Trans Europe Hall, care este o reţea europeană de centre individuale de artă, pe tipologia fabricii. O să aibă loc conferinţe, dicuţii şi prezentări ale membrilor ce fac parte din astfel de centre de artă contemporană. Apoi, tot la începutul lunii mai, o să organizăm o vizită a membrilor reţelei International Network for Contemporay Performing (IETM) la Cluj. Sperăm să oferim astfel noi oportunităţi pentru artiştii fabricii.", a explicat Corina Bucea, manager la "Fabrica de Pensule". 

De asemenea, o prezentare a fabricii va avea loc pe 14 aprilie, la Budapesta, în cadrul unei expoziţii ce reuneşte cele mai importante iniţiative de artă contemporană din Cluj, din ultimii zece ani.

Un an nou, un site nou

Începând cu luna decembrie a anului trecut, clujenii au acces la noul site al "Fabricii de Pensule". Pe lângă un design mult mai colorat şi prietenos, site-ul oferă şi noi facilităţi.

"Lucrăm de foarte multă vreme la noua interfaţă. Poate cea mai importantă funcţie a noului site este calendarul de evenimente. Cei interesaţi de programul nostru pot să vadă acum evenimentele ce au loc zilnic, cât şi în avans. Evenimentele sunt ordonate cronologic şi pe categorii: teatru, dans, workshop, film, etc. Va exista de asemenea o "colecţie despre fabrică" adică o galerie foto şi video.", mai spune Corina.

Conform membrilor,  fabrica nu poate să funcţioneze din finanţări publice. Nu există destule fonduri, iar la nivel local există alte priorităţi culturale. În acest sens se urmăreşte fidelizarea publicului clujean. Firmele din mediu privat ori persoanele interesate să susţină artiştii fabricii vor putea să facă donaţii individuale pe site.

Ce vedem în 2012 la " Fabrica de Pensule"

Primul eveniment din 2012 găzduit de fabrică va fi expoziţia "Things as they are" semnată Radu Comşa, a "Galeriei Sabot". Apoi, în perioada 24- 26 februarie, va avea loc un workshop de contact impro, cu invitat străin, pentru toate nivelurile de specializare.

Din programul pe 2012 nu vor lipsi nici deja cunoscutele festivaluri "Temps d'Iamges", "Trans-Contact" sau "Trei Schimburi".

Retrospectivă 2011

"E greu să numesc acum cele mai importante realizări ale anului trecut. Pot spune că artiştii care aparţin galeriilor noastre au crescut pe plan naţional şi internaţional. Noi, ca entiate, am reuşit să oferim programe culturale pentru publicul larg: ateliere, conferinţe, workshop-uri. Am iniţiat şi un program de intership pentru management cultural. Participanţii au fost studenţi sau absolvenţi de facultate, interesaţi de acest domeniu, dar care nu au avut prea mult contact cu lumea culturală clujeană", explică Corina Bucea.

În noiembrie 2011, Revista "Zeppelin", cea mai importantă publicaţie de arhitectură şi cultură urbană din România, a publicat un articol despre iniţiativele şi conceptul "Fabricii de Pensule".

"Fabrica de Pensule"- din 2009, cel mai important spaţiu de artă contemporană clujean

Proiectul "Fabrica de Pensule" a început să se contureze la începutul anului 2009, ca o iniţiativă de a coagula ideile, evenimentele şi proiectele mai multor organizaţii culturale, galerii, manageri culturali şi artişti independenţi din Cluj. Prin evenimentele abordate, fabrica oferă o deschidere spre publicul larg, cât şi pentru publicul cunoscător al artei şi culturii contemporane.

Fabrica reuneşte astăzi munca a zece organizaţii culturale, în cadrul a cinci galerii de artă şi peste 30 de artişti. Pe grupul de Facebook al fabricii figurează peste 2.500 de susţinători.

Vezi un film în limba franceză cu Corina Bucea, managerul "Fabricii de Pensule". Video realizat de Brice Guillaume.

Comenteaza