Arta contemporană și teatrul. La Naționalul din Cluj

Arta contemporană și teatrul. La Naționalul din Cluj
Premiera spectacolului "Call It Art!", concept de Alexa Băcanu și Leta Popescu, va avea loc miercuri, 27 aprilie, la ora 19:00, la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

"Call It Art!" pleacă de la ideea interacțiunii cu publicul, care este invitat să-și exprime preferința pentru una din cele șase opere de artă contemporană expuse deasupra unor acvarii cu lichid colorat galben, mov, albastru, portocaliu, verde și roșu.

Totodată, publicul va asista l o prelegere despre arta contemporană și Marcel Duchamp ori Damien Hirst, la un performance comic, la o luare de poziție a bisericii împotriva artei contemporane, la interviuri cu artiști plastici, la o licitație a doua opere de artă contemporană, toate scenele fiind susținute cu mult umor de cei cinci actori.

Leta Popescu (n. 1989) se află la a șasea colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca. A realizat asistenţa de regie la spectacolele "Steaua fără nume" (regia Alexa Visarion), "Sânziana şi Pepelea" (regia Alexandru Dabija), "Mein Kampf" (regia Alexandru Dabija) şi "Clovni extratereştri" (regia Eli Simon). A regizat spectacolul "American Dream", de Nicoleta Esinencu, la Studioul Art Club.

A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universității Babeș-Bolyai Cluj, secţia regie, în 2013 şi este în prezent masterandă în cadrul aceleiaşi facultăţi. Pentru coregia spectacolului "Parallel", realizat la Fabrica de Pensule Cluj, a împărțit Premiul UNITER 2014 pentru debut cu Lucia Mărneanu, performer în spectacol, şi cu Ferenc Sinkó, coregizorul şi coregraful spectacolului. Din 2013 activează atât în zona teatrului independent, cât și în teatrele de stat.

Alexandra Băcanu este dramaturg și însărcinat cu relațiile publice la Asociația Reactor de creație și experiment din Cluj. A publicat, la edituraclujeană Limes, piese de teatru în volumele "Studii de teatru şi film: piese şi scenarii" 2008-2009 şi "Studii de teatru şi film: piese de teatru" 2009-2010.

Numeroase din textele scrise de ea s-au montat la Reactor de creație și experiment, Teatru 2.0, Enigma Cafe din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design Târgu-Mureş, Arca lui Noe din Bucureşti, Teatru '74 din Târgu-Mureş, 2009. La diferite teatre din țară i s-au montat și o serie de piese pentru copii.

Comenteaza