Al Di Meola: „Să compun pentru mine reprezintă un mod de a-mi exprima sentimentele pe care nu le pot spune în cuvinte și le exprim prin muzică”

Al Di Meola: „Să compun pentru mine reprezintă un mod de a-mi exprima sentimentele pe care nu le pot spune în cuvinte și le exprim prin muzică”
Al Di Meola, renumitul chitarist și compozitor de jazz-fusion, revine în orașul din inima Transilvaniei cu un spectacol în premieră, la Cluj-Napoca.

Iubitorii jazz-ului sunt așteptați pe 13 iunie 2017, începând cu ora 20:00, la Opera Națională Română. Music of Di Meola, Piazzolla & Lennon-McCartney este concertul cu care chitaristul revine în Cluj-Napoca și este unul dintre proiectele muzicale cele mai îndrăgite de acesta.

Devenit deja un îndrăgit al publicului clujean, Al Di Meola povestește într-un interviu cum este omul din spatele chitaristului care a uimit o lume întreagă și la ce ar trebui să se aștepte publicul  de la concertul care va avea loc săptămâna viitoare.

Povestiți-ne despre inspirația dvs. muzicală: de unde vă inspirați când compuneți și cât de greu este să compuneți piese noi?

Am fost și încă sunt inspirat de Beatles și modul în care au înregistrat melodiile lor. De aceea, am vrut să înregistrez piesele mele în același loc, adică în faimoasele studiouri Abbey Road din Londra. În ceea ce privește noile melodii, să compun pentru mine reprezintă un mod de a-mi exprima sentimentele pe care nu le pot spune în cuvinte și le exprim prin muzică.

Al Di Meola, omul din spatele artistului, ce tip de muzică ascultă? De exemplu, în mașină aveți playlisturi?

Nu am playlisturi, dar asculta muzica din anii '60, cum ar fi Beatles sau Stones. Îmi place, de asemenea, să-mi ascultă noile înregistrări în mașină pentru a le îmbunătăți. Este cel mai bun loc pentru a te concentra.

Cine a fost prima persoană care a pus vreodată chitara în mâinile dumneavoastră și v-a învațat primele acorduri? A fost dragostea la prima notă muzicală?

Sora mea, care este cu șapte ani mai mare, a dat o petrecere când părinții mei nu erau acasă, iar prietenii ei au adus diferite instrumente muzicale pentru a întreține atmosfera. Era și o chitară acolo. A fost prima dată când am avut o chitară în mâinile mele și am fost fascinat. După momentul acela am început să iau lecții de chitară.

Locuiți în SUA, dar cântați mai mult în Europa, care credeți că este diferența majoră dintre aceste două continente? Există diferențe între aceste două culturi și, dacă da, care credeți că sunt acestea?

Cred că Europa apreciază muzica instrumentală mai mult decât SUA. Este foarte greu să fac o comparație pentru că Europa este mai diversă cu toate țările și culturile interesante pe care le are, iar în America sunt foarte multe influențe...sunt diferite și este foarte greu să faci o comparație între cele două.

Spuneți-ne mai multe despre acest turneu. La ce ar trebui să se aștepte fanii de data aceasta?

Este într-adevăr o călătorie între melodiile mele, compozițiile lui Piazzolla și interpretările mele de Lennon / McCartney. Există și compoziții noi, care nu sunt încă înregistrate, dar care vor face parte din concert și îmi place să spun că este un spectacol foarte personal.

Concertul lui Al Di Meola va avea loc în data de 13 iunie, la Opera Națională Română, începând cu ora 20:00 și va cuprinde atât melodiile deja consacrate, cât și mai multe compozitii noi si, mai cu seama, piese celebre marca Piazzolla & Lennon-McCartney, care, cu siguranță, vor aduce zâmbetul pe fețele iubitorilor de jazz, jazz-rock sau jazz-fusion american.

Evenimentul este organizat de Diesel Events, iar biletele pentru concert mai pot fi cumpărate de pe site-ul www.dieselevents.ro. Prețurile biletelor sunt de la 149 lei până la 298 lei.

 

Comenteaza