Actorul Răzvan Vasilescu, onorat cu Premiul de Excelență la Comedy Cluj 2016

Actorul Răzvan Vasilescu, onorat cu Premiul de Excelență la Comedy Cluj 2016
Actor emblematic pentru lumea filmului și a teatrului din România, cu roluri memorabile atât înainte, cât și după 1989, Răzvan Vasilescu va fi onorat cu Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj 2016. Trofeul îi va fi înmânat la Gala de închidere, sâmbătă, 29 octombrie, la Cinema „Florin Piersic”.

Spectatorii se vor putea bucura de talentul comic al lui Răzvan Vasilescu urmărind spectacolul de stand up comedy „Era OK și la 60!", ce va avea o reprezentație în premieră la Cluj Napoca, vineri, 28 octombrie, de la ora 19:30, la Cinema Victoria.

„Mi ar fi plăcut să fac mai multă comedie - nu există nimic mai greu pentru un actor decât comedia - dar nu mi-a fost dat. Dumnezeu ştie de ce, pentru că, dacă te uiţi la mutra mea, ai zice că e numai bună pentru comedie", spunea Răzvan Vasilescu într-un interviu.

„Era OK și la 60!", descris de Răzvan Vasilescu drept „mama stand-up comediilor", un recital impresionant de comedie, în care celebrul actor adaugă experiența personală unui colaj de texte memorabile ale celor mai importanți autori contemporani de comedie. Mai mult decât stand up, „Era OK și la 60!" este o poveste despre micile minuni, plăceri, abandonuri și paradoxuri ale vieții unui om care își descoperă în fiecare zi bucuria de a trăi.

Răzvan Vasilescu a debutat pe marele ecran în 1979 în thrillerul „Un om în Loden" (regia: Nicolae Mărgineanu). Apoi a devenit unul dintre actorii preferați ai regizorului Lucian Pintilie, care l-a remarcat la repetițiile pentru nenumăratele sale spectacole de teatru. Celebrul cineast a avut încredere deplină în tânărul Vasilescu și l-a distribuit în „De ce trag clopotele, Mitică?" (1981), film interzis din ordinul personal al lui Nicolae Ceaușescu și difuzat abia după Revoluție.

De-a lungul anilor, el a fost distribuit în majoritatea filmelor regizate de Pintilie. Cel mai cunoscut rol a fost înfilmul „Balanța" (1992), lansat la Cannes. Răzvan Vasilescu a avut și un rol important în primul film al regizorului Cristi Puiu, „Marfa și banii", de la care se consideră că a luat startul Noul Val românesc. Aparițiile sale din filme românești ale ultimului deceniu denotă atât versatilitate, cât și o minte deschisă. Amintim „Portretul luptătorului la tinerețe", debutul lui Constantin Popescu în lungmetraj, despre rezistența anticomunistă, „Undeva la Palilula" - primul film al regizorului de teatru Silviu Purcărete și„#Selfie" - o comedie fresh cu mare succes de public.

De neuitat este și Doiaru, personajul lui Răzvan Vasilescu din „California dreamin' (nesfârșit)", pentru care regizorul Cristian Nemescu a luat (post-mortem) premiul Un certain regard la Cannes. Filmul lui Nemescu i-a adus lui Răzvan Vasilescu premiul Gopo și premiul UCIN pentru Cel mai bun actor în rol principal.

Anul acesta, la zece ani de la filmările pentru „California dreamin' (nesfârșit)", Răzvan Vasilescu s-a reunit cu Armand Assante, căpitanul american din filmul lui Cristian Nemescu, pentru a filma „The Wanderers", despre ceva mai real și mai înfricoșător decât vampirii din Transilvania.
Premiul de Excelență Comedy Cluj a mai fost acordat, până acum, actorilor Marin Moraru și Tora Vasilescu (2009), Geo Saizescu și Sebastian Papaiani (2010), Draga Olteanu Matei (2011), Horațiu Mălăele (2012), Oana și Amza Pellea, in memoriam (2013), Victor Rebengiuc (2014) și Peter O'Toole - in memoriam (2016).

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj se va desfășurala Cluj Napoca, în perioada 21-30 octombrie 2016. Filmele vor putea fi vizionate în 4 spații: cinema „Florin Piersic", cinema „Victoria", Cinema City - Iulius Mall și cinema Dacia. Proiecții speciale vor avea loc și în Studio 26.

 

 

Comenteaza