Actor clujean “şcolit” în Germania

Actor clujean “şcolit” în Germania
Cristian Grosu, de la Teatrul Naþional din Cluj-Napoca, a participat recent la un atelier teatral organizat în Burghausen de celebrul regizor David Esrig.
Cristian Grosu figurează printre cel mai bine cotaţi tineri actori clujeni. În 2007, la doar un an de la absolvirea facultăţii, a primit Premiul de Debut al UNITER, pentru rolul Graham din “Purificare”, în regia lui Andrei Şerban. Cu acelaşi regizor a realizat “Spovedanie la Tanacu”, un proiect ambiţios şi cu reverberaţie internaţională. La 28 de ani, actorul continuă să înveţe, în ciuda statutului său consolidat de bun profesionist.

El s-a întors acum câteva zile din Germania, unde, timp de o lună, a urmat Cursurile de Excelenţă “Gheorghe Dinică” la Şcoala “Athanor” din Burghausen, condusă de renumitul regizor de origine română David Esrig. “Am avut prima întâlnire cu David Esrig acum vreo doi ani, când am jucat la Bucureşti «Spovedanie la Tanacu». Atunci am stat puţin de vorbă, iar anul trecut ne-am revăzut la Cluj, unde venise să se vadă cu actorii”, îşi aminteşte Cristian Grosu. Actorul a fost invitat prima dată la Burghausen chiar în toamna lui 2009, unde a participat la un atelier pe baza creaţiei scriitorului Paul Celan. Anul acesta a fost invitat din nou, alături de 11 actori tineri din toată România. “De data asta am lucrat pe un poem al lui Gellu Naum, «Tatăl meu obosit», pe care Esrig vrea să-l monteze anul viitor, pentru Festivalul Naţional de Teatru, la Bulandra, în Bucureşti”, lămureşte Cristian. El a fost singurul actor din Cluj invitat la atelierul din Germania şi speră că va fi distribuit şi în spectacol.

Tânărul artist clujean se reface acum după programul încărcat de la Burghausen. În această toamnă, el se pregăteşte să joace într-o premieră a Teatrului Naţional, “Bosch”, în regia lui Marc Bogaerts, în care deţine rolul principal. Deocamdată, nu are alte planuri, nici angajamente. Cristian a jucat în mai multe filme de scurt- şi lungmetraj, între care “Amintiri din Epoca de Aur”, cunoscutul proiect al lui Cristian Mungiu, “Armand, Marie şi încălzirea globală” de Natalia Carată şi Konrad Mihat sau “Beţişoare rock’n’roll”, regizat de Cristian Pascariu şi prezentat anul acesta la Festivalul Internaţional de Film “Transilvania”.

“Pentru un actor tânăr, aspectul financiar e zero. Veniturile sunt foarte mici. Nu poţi face reclame decât foarte rar, pentru că nu eşti în sistem. E mai simplu să angajezi un actor din Bucureşti decât să cauţi aiurea. Şi piaţa de film e închisă, se ajunge greu în provincie pentru castinguri”, e de părere Cristian Grosu, care lucrează deja de cinci ani la Naţionalul clujean. “Un actor tânăr e mai rău decât un actor mai matur, pentru că acela s-a resemnat, poate, cu situaţia. Dar unii dintre cei tineri ar fi dispuşi chiar să dea bani ca să participe la un atelier, să se perfecţioneze, să-şi facă meseria”, crede omul de teatru.

Erou de documentar


Proiectul “Spovedanie la Tanacu”, iniţiat de Andrei Şerban la un workshop lângă Cluj, apoi concretizat la New York şi jucat în toată lumea, a suscitat reacţii diverse din partea specialiştilor şi a publicului. “Cazul Tanacu” şi spectacolul creat de Şerban constituie subiectul unui documentar pe care-l pregăteşte jurnalistul Mirel Bran. Cristian Grosu este unul dintre eroii acestui film, în calitatea sa de personaj din “Spovedanie la Tanacu”.
Comenteaza