Absolvenţii de Cluj, premii pe linie la Gala Tânărului Actor - HOP

Absolvenţii de Cluj, premii pe linie la Gala Tânărului Actor - HOP
| Foto: g4media.ro

Premiul "Ştefan Iordache", Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP, a fost acordat duminică seară, în Gala de închidere, actriţei Bianca Temneanu.

Premiul "Ştefan Iordache", Marele Premiu HOP, a fost acordat duminică seară, în gala de închidere, actriţei Bianca Temneanu. La categoria cel mai bun actor, distincţia i-a revenit tânărului Iulian Trăistaru, iar premiul special al juriului a fost câştigat de actorul Dragoş Ioniţă, toţi fiind absolvenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca.

Bianca Temneanu, în vârstă de 28 de ani, este absolventă în 2020 a UBB, la clasa prof. univ. habil. dr. Miklos Bacs. Actriţa a fost prezentă la secţiunea grup în spectacolele "Pe lună" şi "Unu pe doi".

Marele Premiu al Galei se acordă în memoria marelui artist, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea individual, din 2013, organizatorii au decis ca Premiul "Ştefan Iordache" să devină Marele Premiu al Galei.

Directorul artistic al Galei, Gigi Căciuleanu, i-a îndemnat pe tinerii actori "să continue să-şi trăiască arta" şi "să aibă curajul să fie ei înşişi, "să nu se lase călcaţi în picioare, bătuţi de vânt", aşa cum se întâmplă foarte des cu artiştii.

Acesta a precizat că, deşi a fost greu pentru tinerii dansatori să nu se poată apropia în timpul reprezentaţiilor, au respectat toate normele sanitare impuse de starea de pandemie. Premiul pentru cea mai bună actriţă, la secţiunea individual, i-a fost acordat Georgianei Vişan, absolventă a UNATC, promoţia 2013, la clasa lui Adrian Titieni. Ea a prezentat la secţiunea individual, momentul "Dialog cu D".

La categoria cel mai bun actor, distincţia i-a revenit tânărului Iulian Trăistaru, absolvent al UBB, la clasa prof. univ. dr. Miklos Bacs, promoţia 2020. El a fost prezent în cadrul galei atât la secţiunea individual, cu momentul "Hotar", cât şi la secţiunea grup, în spectacolele "Pe lună" şi "Conflictual".

Premiul "Cornel Todea", pentru cea mai bună trupă de actori, distincţie susţinută începând cu ediţia a XVI-a de familia Todea, a fost acordat trupei compuse din tinerele Ana Baciu şi Bianca Temneanu, pentru spectacolul "Unu pe doi".

Premiul "Sică Alexandrescu", premiul special al juriului, a fost câştigat de actorul Dragoş Ioniţă, absolvent al UBB, la clasa lui Miklos Bacs, promoţia 2020. El a prezentat la secţiunea Individual spectacolul "Shakespeare & GENDER".

Au fost acordate şi premiile publicului, pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor. La prima categorie, câştigătoare a fost aleasă actriţa Ileana Ursu, absolventă a UBB, la clasa lui Miklos Bacs, promoţia 2020. La secţiunea individual, Ileana Ursu a prezentat momentul "Eu sunt Iuda!".

Cel mai bun actor a fost desemnat, după votul publicului, Dragoş Ioniţă, absolvent al UBB, la clasa lui Miklos Bacs, promoţia 2020. La categoria cea mai bună trupă de actori, câştigători au fost desemnaţi Alexandru Ionescu, Robert Iosif, Alexandru Petcu, cu spectacolul "Dictum Meum Pactum", coordonat de Teodora Velescu.

În cadrul evenimentului au fost oferite şi o serie de premii găzduite de Gala Tânărului Actor. Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, oferit de actriţa Dorina Lazăr, i-a fost acordat actriţei Iulia Popa, absolventă a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, la clasa lui George Ivaşcu şi a lui Marian Râlea, promoţia 2011. Ea a prezentat la secţiunea individual momentul "Waves".

Premiul "1/10 pentru Film la TIFF", acordat începând cu 2014 de regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu, i-a revenit lui Alexandru Ionescu, absolvent UNATC la clasa lui Ştefan Velniciuc, promoţia 2018. Juriul i-a avut în componenţă pe regizorii Andrei şi Andreea Grosu, actriţa Ioana Bogăţan, regizorul şi producătorul TV Adrian Batista, producătorul TV Silvia Ghiaţă şi criticul de teatru Ileana Lucaciu.

A XXIII-a ediţie a Galei Tânărului Actor s-a desfăşurat în perioada 3-6 septembrie, la Teatrul Naţional din Bucureşti. HOP este un program permanent al UNITER, singular în peisajul festivalier autohton şi are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular. Evenimentul este organizat de UNITER, iar cofinanţator este Ministerul Culturii.

Comenteaza