A plecat de la Cluj şi a ajuns departe. "Ca artist simt invidie şi frustrare"

A plecat de la Cluj şi a ajuns departe.
De la Cluj la New York, lucrările absolventului Adrian Ghenie au fost expuse în numeroase galerii din marile oraşe ale lumii, iar recent unul dintre tablourile sale s-a vândut cu 1,43 de milioane de lire sterline (1,77 milioane de euro). ZIUA de CLUJ a aflat ce spun "părinţii" lui de la universitatea clujeană despre succesul său şi despre râvnitul tablou "The Fake Rothko".

Succesul lui Ghenie, care a vândut tabloul "The Fake Rothko" cu 1.426.500 de lire sterline este un prilej de bucurie şi mândrie pentru întreaga Universitate de Artă şi Design (UAD) din Cluj.

"Eu am două feluri de sentimente în ceea ce priveşte succesul lui Adrian Ghenie. În calitate de artist simt invidie şi frustrare (râde) şi cred că este şi normal, pentru că este ceva foarte tare ce se întâmplă cu acest pictor. În calitate de rector al Universităţii de Artă şi Design sunt, bineînţeles, foarte mândru că un fost student de la universitatea noastră a ajuns atât de sus", a spus rectorul UAD, Radu Solovăstru.

Succesul remarcabil al lui Ghenie nu este doar o mândrie pentru întreaga universitate, ci i se oferă şi o promovare intensă şi pozitivă, reprezentând o acţiune de marketing de efect.

"Este absolut remarcabil şi toată lumea din universitate şi nu numai, vorbeşte despre el, despre reuşita lui, ne bucurăm foarte tare şi cred că este o şansă care ar trebui să existe tot timpul", a mai spus Solovăstru.

Rectorul este de părere că UAD scoate non-stop studenţi excepţionali, cu un potenţial la fel de mare ca al lui Ghenie, însă, din păcate, nu li se oferă şansa să se facă văzuţi.

"Absolvenţii şi studenţii noştri nu au unde să-şi expună lucrările, nu avem spaţii de artă contemporană. Noi ne străduim să facem spaţiile noastre, cum este cel de la Casa Matei, însă nu stă în putinţa noastră să facem galerii de calibru, aşa cum ar trebui să fie, să se ridice la nişte standarde. Din păcate, zona culturală este una în care se investeşte atât de puţin, şi chiar cred că sunt mulţi care merită să aibă o şansă, să poată să îşi expună munca", a încheiat rectorul.

Profesorul universitar Andor Kömives, din cadrul UAD, i-a fost profesor lui Ghenie şi se simte foarte mândru că i-a predat şi că a putut să-şi pună amprenta pe un pictor de succes. Despre lucrarea "The Fake Rothko" spune că i se pare foarte interesantă şi că recunoaşte în ea subtilităţi care demască influenţele artistului Francis Bacon.

"Este foarte interesantă tema postmodernă de a pune în discuţie anumite valori, ce înseamnă copia, preluarea unui artist. Cred că este de o mare originalitate şi acesta este şi motivul pentru care este atât de apreciat, dar şi tehnica complexă prin care a fost realizat. El se înspiră din surse fotografice pe care le epuizează până ce îşi pierd proprietatea de fotografie. Dacă luăm imagine cu imagine, dacă analizezi fiecare parte felul de a acoperi imaginea, se vede că are ceva din Bacon. El l-a studiat foarte mult, l-a învăţat, l-a aprofundat şi merge mai departe de Bacon, mai adânc", a spus profesorul.

Profesorul îşi aduce aminte de Ghenie ca fiind într-un grup de studenţi care au devenit ulterior artişti de succes.

"Fiecare generaţie are surprize şi mă bucur că le-am fost profesor unor studenţi care s-au dovedit a fi foarte buni, printre care şi Adrian Ghenie. Chiar dacă mulţi nu recunosc aportul pe care UAD l-a adus în carierele lor şi se uită ca la nişte părinţi prin ochi răi, noi am avut o anumită contribuţie, le-am asigurat un mediu de libertate în care să se poată dezvolta ca artişti. Bineînţeles, contribuţia cea mai mare este a fiecărui artist", a spus Kömives.

Tânărul artist român Adrian Ghenie a reprezentat una dintre surprizele licitaţiei organizate de casa Sotheby's luni, la Londra, conform Reuters, care remarcă faptul că lucrarea acestuia "The Fake Rothko" a fost adjudecată pentru aproape 1,43 de milioane de lire sterline (1,77 milioane de euro), o sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialişti. "The Fake Rothko", o lucrare realizată în ulei pe pânză, semnată şi datată 2010, era estimată la o sumă cuprinsă între 250.000 şi 350.000 de lire sterline (311.676-436.346 de euro), conform site-ului Sotheby's.

Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit UAD Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate. Publicaţii internaţionale de prestigiu ca The Independent au lăudat munca artistului român ale cărui lucrări au fost expuse peste tot în Europa şi America.

 

Comenteaza