A început votul Com'on Cluj-Napoca 2016, ideile tinerilor ce schimbă comunitatea

A început votul Com'on Cluj-Napoca 2016, ideile tinerilor ce schimbă comunitatea
Un număr de 101 grupuri de tineri au propus 163 de iniţiative pentru comunitate în cadrul ediţiei din 2016 a programului de bugetare participativă Com'on Cluj-Napoca. În urma votului online, deschis până în data de 7 septembrie, circa 60 de proiecte vor fi desemnate câştigătoare şi vor beneficia de un buget total de implementare de 445.000 de lei: 400.000 finanţare locală, respectiv 45.000 cofinanţarea asigurată de Fundaţia Erste şi de BCR.

"Participarea a fost deschisă oricărui grup de inițiativă format din minim 3 tineri care locuiesc în Cluj-Napoca, au vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, fără niciun fel de restricție cu privire la pregătire/experiență, sex, etnie.

Ideile propuse au fost verificate tehnic pentru a vedea dacă propunerile sunt realizabile din punctul de vedere al unor legi și reglementări. În această fază au fost contactate grupurile de inițiative dacă s-a sesizat orice problemă pentru a le ajuta să își adapteze ideea. Votul se derulează online pe platforma www.comoncluj.ro. Rezidenții Municipiului Cluj-Napoca au posibilitatea să voteze pe 15 idei", transmit coordonatorii programului.

Grupurile de inițiativă au avut posibilitatea de a propune inițiative cu un buget maxim de 9.000 de lei. Fiecare proiect câştigător va primi o alocare financiară din partea municipalității de 4.500 de lei, asigurarea fondurilor peste această limită fiind responsabilitatea grupului de inițiativă.

"Scopul acestui proiect este derularea unui proces participativ bazat pe implicarea tinerilor. Pe baza rezultatelor obținute, municipalitatea va finanța implementarea unor inițiative ale unor grupuri informale de tineri din localitate care au legătură cu obiectivul municipiului de a dobândi titlul de Capitala Europeană a Culturii 2021.

Vor fi sprijinite cel puțin 55 de inițiative, plus 5 inițiative ale grupurilor de tineri cu oportunități reduse. Poate și mai multe, depinzând de bugetul ideilor propuse. Totodată, cei care nu vor reuși să prindă finanțare de la Primăria Cluj-Napoca vor fi încurajați să obțină fondurile pe alte căi", punctează coordonatorii Com'on Cluj-Napoca 2016.

Cele 163 de iniţiative pot fi consultate online, iar între acestea se numără proiecte pentru turism, pentru tinerii antreprenori sau pentru viitorii artişti ai Clujului.

- Biz-Art (Clujul Altfel). Discursuri/ cursuri/ workshop-uri realizate de artişti care au reuşit să îşi promoveze arta.

- Profilaxia stomatologică în Cluj-Napoca (OSS Cluj). Familiarizarea copiilor cu mediul clinic stomatologic şi inducerea unor tehnici corecte de igienizare oro-dentară.

- Simplu (Adrenaline Art). 24 de copii de la Pata Rât vor participa la activităţi de teatru comunitar, activităţi creative de muzică, dans şi desen şi activităţi sportiv educative în parcul de aventură Adrenalin.

- Visit Cluj By Bike - Vizitarea oraşului pe bicicletă, pe traseul Bd. Eroilor - Calea Dorobanţilor - P-ţa. Mărăşti - Bd. 21 Decembrie 1989 - str. Cuza Vodă - P-ţa. M. Viteazul - str. G. Bariţiu - Parcul Central, Muzeul Etnografic (str. Tăietura Turcului).

- Fonduri nerambursabile pentru tineret (OSS Cluj). Instruirea în domeniul atragerii de fonduri şi informarea tinerilor despre fondurile disponibile pentru activităţile de tineret.

- Promovare turistică/economică xCJN (eniGma). Vor fi efectuate filmări cu ajutorul unei drone care să cuprindă majoritatea evenimentelor realizate în oraş pe parcursul unui an.

- Urban Rehab (The Nest). Reabilitarea de spaţii abandonate din oraş: curăţarea, vopsirea şi amenajarea acestora.

Iniţiativele sprijinite trebuie să fie realizate în perioada 12 septembrie - 30 noiembrie. Termenul limită pentru depunerea rapoartelor financiare și narative pentru proiectele finanțate este 5 decembrie.

451 de proiecte inedite au fost înscrise la ediţia de anul trecut a programului de bugetare participativă. Toate ideile au fost structurate pe cele șase priorități ale programului Cluj Youth 2015, respectiv inițiative care au vizat prioritatea Share Space, Share Culture, Share Work, Share Power, Share Joy, Share Vision.

În urma votului publicului, 117 iniţiative au fost selectate pentru finanţare, între care proiecte ce au vizat personalizarea culturală a unei stații de autobuz din Cluj-Napoca, o serie de ateliere dedicate copiilor și tinerilor din cartierul Mărăști, teatru senzorial, tururi ghidate prin "Oraşul comoară". Bugetul alocat a fost de 500.000 de lei.

Comenteaza