Foto 3.000 de oameni la deschiderea TIFF. Cel mai mare ecran din România, montat la Cluj

3.000 de oameni la deschiderea TIFF. Cel mai mare ecran din România, montat la Cluj
Publicul clujean a sfidat ploaia și a venit în număr mare la filmul inaugural | Foto: TIFF
3.000 de oameni la deschiderea TIFF. Cel mai mare ecran din România, montat la Cluj
3.000 de oameni la deschiderea TIFF. Cel mai mare ecran din România, montat la Cluj
3.000 de oameni la deschiderea TIFF. Cel mai mare ecran din România, montat la Cluj
3.000 de oameni la deschiderea TIFF. Cel mai mare ecran din România, montat la Cluj
3.000 de oameni la deschiderea TIFF. Cel mai mare ecran din România, montat la Cluj
3.000 de oameni la deschiderea TIFF. Cel mai mare ecran din România, montat la Cluj

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a început cu proiecția cu casa închisă a controversatului film israelian "Foxtrot". Ploaia puternică s-a oprit chiar înainte ca filmul multipremiatului regizor Samuel Maoz să fie proiectat, în premieră națională, pe cel mai mare ecran din țară.

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a deschis seara cu un discurs despre amploarea pe care  a luat-o festivalul în ultimii ani, lucru confirmat în discursul său și de către primarul Clujului. „Dacă TIFF a început ca un brand al Clujului, sunteți de acord cu mine că acum Clujul începe să devină un brand al TIFF”, a spus Emil Boc.

„TIFF 2018 este o ediție aflată sub semnul excelenței cinefile, a provocării, a nostalgiei și a melancoliei”, a subliniat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. El i-a îndemnat pe toți iubitorii de film să-l redescopere pe marele cineast Ingmar Bergman în retrospectiva “#Bergman100” și să urmărească cele 10 titluri care sfidează normele actuale din secțiunea „A fi sau a nu fi politic corect?”.

Două mari personalități ale României au fost omagiate în deschidere. Chirilov i-a dedicat această ediție marelui regizor Lucian Pintilie. În memoria regretatei Doina Cornea, unul dintre cei mai puternici opozanți ai regimului comunist, a rulat scurtmetrajul “Păpușa”, în regia lui Marius Dumitru Șopterean, despre lupta celei care a fost un simbol al curajului și al rezistenței în istoria recentă a României.

Seara a continuat cu proiecţia “Foxtrot”, un film foarte aşteptat de publicul TIFF care a avut şansa să ia contact cu creațiile regizorului Samuel Maoz încă din 2010 când acesta a venit la Cluj cu primul său lung metraj. Tamar Samash, ambasadoarea Israelului în România, a pășit pe covorul roșu alături de echipa de producție a filmului. Regizorul Samuel Maoz, starul israelian Lior Ashkenazi și tânărul actor Yonaton Shiray s-au declarat copleșiți de atmosfera din Cluj.

Maoz discută cu publicul clujean duminică, de la 17:00, la prima întâlnire dintre invitații festivalului și cinefili în TIFF Lounge. După o primă zi marcată de săli pline încă de la prima oră, TIFF continuă sâmbătă și duminică cu „Weekend la castel”. Timp de două zile castelul Banffy de la Bonțida va deveni terenul de joacă al micuților pe timp de zi.

Programul de ateliere și jocuri interactive va continua, după asfințit, cu proiecții-eveniment, cineconcerte și petreceri spectaculoase. 500 de cinefili vor urmări sâmbătă proiecția “Grădina plăcerilor” (1925), primul film regizat de Alfred Hitchcock, acompaniată live de ansamblul Notes & Ties. 

Proiectat duminică seară tot la Castelul Banffy, “Tokyo Vampire Hotel”, filmul regizorului japonez Sion Sono, filmat parțial în România, inclusiv în Cluj, va fi urmat de Full Moon Party, petrecere horror organizată de Festivalul Lună Plină și Vinyl, Rum, Tapas & Wine.

Spațiu al realității virtuale, al noilor forme de storytelling și cinema, InfiniTIFF se deschide oficial sâmbătă. Programul zilei include și vernisajul expoziției Ingmar Bergman and his legacy in fashion and art, la care admiratorii operei marelui cineast suedez sunt invitați începând cu ora 17:00, la Muzeul de artă.

Proiecțiile eveniment se vor ține lanț duminică, pe 27 mai. “Tăcerea“ (r. Almudena Carracedo, Robert Bahar), povestea victimelor dictaturii lui Franco, victime care încă luptă pentru dreptate, rulează la Cinema Florin Piersic.

Seara, de la 19:00, Radu Preda, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și jurnalistul Cristian Tudor Popescu vor participa la o dezbatere privind dreptul la memorie, organizată la TIFF Lounge, în Piața Unirii. Tot de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, comedia romantică mută “Safety Last!” (1923) va fi acompaniată live de pianistul și organistul Samuel Liégeon.

900 de invitați sunt așteptați la Cluj pe perioada TIFF 2018. Printre ei, Márta Mészáros, autor de marcă al cinematografiei maghiare, care luni seară, la Cinema Florin Piersic,  va primi premiul pentru întreaga carieră. Evenimentul va fi marcat de proiecția “Aurora boreală” (2017), cel mai recent film pe care regizoarea îl semnează. TIFF este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Comenteaza