2020 vine cu program permanent la cel mai vechi cinema din România. Best of 2019, Family Time sau Super Film Festival la Arta Cluj

2020 vine cu program permanent la cel mai vechi cinema din România. Best of 2019, Family Time sau Super Film Festival la Arta Cluj

În februarie la Cinema Arta continuăm programul de filme inițiat în noiembrie anul trecut și introduce noi serii și programe curatoriate, care conturează direcțiile viitoare ale cinematografului. Pe lângă premierele lunii și programul de filme pentru copii Family Time, introduce seria de filme Best of 2019 și noi programe prin intermediul unor noi parteneriate.Totodată la sfârșitul lunii, găzduiește Super Film Festival, cu filme proaspete realizate de liceeni din toată țară, precum și o proiecție de film în colaborare cu Reactor de creație și experiment.

Serile de vineri și sâmbătă le dedicăm premierelor și celor mai noi filme de artă proaspăt lansate în cinematografele românești. Primul weekend ne aduce o premieră de gală: cel mai recent film al regizorului maghiar Márk Bodzsár, comedia neagră Drakulics elvtárs, va putea fi vizionat sâmbătă 8 februarie, de la ora 18:30 și ora 21:00, în prezența echipei filmului, care va participa la sesiuni de discuții după fiecare proiecție.

Cel mai nou lungmetraj al regizorului Radu Jude va rula în premieră vineri 21 februarie de la ora 18:30. Tipografic Majuscul pune în legătură două povești și două istorii: pe de o parte, povestea adolescentului Mugur Călinescu, care a scris pe ziduri texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, și, pe de altă parte, povestea oficială a României ilustrată prin imagini din arhiva Televiziunii Naționale.

Luna o încheiem cu premiera documentarului colectiv, vineri 28 februarie, de la ora 18:30. Cel mai recent film semnat de Alexander Nanau spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Cele mai bune filme de artă lansate în 2019

Filme de artă care au impresionat spectatorii cinematografelor românești și industria filmului vor putea fi revăzute în februarie la Cinema ARTA. Seria de filmeBest of 2019 aduce pe marele ecran nouă dintre cele mai apreciate pelicule lansate în cinematografele românești anul trecut, care sunt recomandate de echipa cinematografului și care reflectă direcțiile viitoare de programare.

Selecția include marele câștigător al Ursului de Aur din 2018, Touch Me Not, și al trofeului Palme d’Or din 2019, Parasite, precum și drame care spun povestea unor tineri cu o sensibilitate aparte – Capharnaüm și Systemsprenger, pelicule care ne transportă în lumi paralele fantastice – Pájaros de verano, Burning și Transit, și două dintre cele mai îndrăgite filme românești care au fost lansate în 2019 – La Gomera de Corneliu Porumboiu și documentarul Distanța dintre mine și mine de Mona Nicoară și Dana Bunescu.

Fiction Tuesdays în premieră la Cluj-Napoca

În colaborare cu Centrul Ceh din București aducem pentru prima oară în Cluj-Napoca seria de filme Fiction Tuesdays. În februarie, în zilele de marți redescoperim pelicule clasice ale cinematografiei cehoslovace care au făcut senzația la vremea lor și care încă inspiră cineaști din toată lumea. Publicul clujean va avea astfel ocazia să vizioneze patru opere cinematografice ale unor regizori emblematici ai Noului Val Cehoslovac: The Firemen’s Ball de Miloš Forman, The Joke de Jaromil Jireš, Closely Watched Trains de Jirí Menzel și Happy End de Oldrich Lipský.

Începând din luna februarie, în colaborare cu Reactor de creație și experiement, aducem la Cinema ARTA o selecție de filme care îi inspiră pe creatorii de teatru independent din Cluj-Napoca în realizarea propriilor spectacole. Cinefilii clujeni sunt invitați să revadă joi 27 februarie Sieranevada de Cristi Puiu, una dintre sursele de inspirație pentru cel mai nou spectacol marca Reactor de creație și experiment, care va avea premiera la sfârșitul lunii februarie.

Animații de aventură în cadrul Family Time

Seria Family Time, programul dedicat copiilor și familiilor, continuă în februarie cu trei animații de aventură pentru cei mici. Un arici entuziast și neînfricat care vrea să salveze animalele pădurii de la extincție, o mică drepnea crescută de o familie de pescăruși care învață să zboare și pornește într-o aventură de descoperire de sine și un trolifant curajos pus pe fapte mari sunt eroii pe care cei mici îi pot cunoaște sâmbătă dimineața la Cinema ARTA. Latte & the Magic Waterstone și Mosley vor rula pe 8, respectiv 29 februarie, cu dublaj în limba română. Manou the Swift va rula pe 15 februarie cu dublaj în limba maghiară, iar pe 22 februarie cu dublaj în limba română.

PROGRAM FEBRUARIE 2020

Ma 4.02, ora 19:00 – The Firemen’s Ball, r: Miloš Forman [Fiction Tuesdays]

V 7.02, ora 18:30 – Matthias et Maxime, r: Xavier Dolan

V 7.02, ora 21:00 – Les misérables, r: Ladj Ly

S 8.02, ora 11:00 – Latte & the Magic Waterstone, r: Mimi Maynard, Regina Welker, Nina Wels | RO dub [Family time]

S 8.02, ora 18:30 – Drakulics elvtárs, r: Márk Bodzsár [premieră de gală]

S 8.02, ora 21:00 – Drakulics elvtárs, r: Márk Bodzsár [premieră de gală]

D 9.02, ora 18:30 – Pájaros de verano, r: Cristina Gallego, Ciro Guerra [Best of 2019]

D 9.02, ora 21:00 – Touch Me Not, r: Adina Pintilie [Best of 2019]

Ma 11.02, ora 19:00 – The Joke, r: Jaromil Jireš [Fiction Tuesdays]

V 14.02, ora 18:30 – It Must Be Heaven, r: Elia Suleiman

V 14.02 , ora 21:00 – Matthias et Maxime, r: Xavier Dolan

S 15.02, ora 11:00 – Manou the Swift, r: Christian Haas, Andrea Block | HU dub [Family time]

S 15.02, ora 18:30  – Balanța, r: Lucian Pintilie

S 15.02, ora 21:00 – Transit, r: Christian Petzold [Best of 2019]

D 16.02, ora 18:30 – Distanța dintre mine și mine, r: Mona Nicoară, Dana Bunescu [Best of 2019]

D 16.02, ora 21:00 – Systemsprenger, r: Nora Fingscheidt [Best of 2019]

Ma 18.02, ora 19:00 – Closely Watched Trains, r: Jirí Menzel [Fiction Tuesdays]

V 21.02, ora 18:30 – Tipografic Majuscul, r: Radu Jude [premieră]

V 21.02, ora 21:00 – Les misérables, r: Ladj Ly

S 22.02, ora 11:00 – Manou the Swift, r: Christian Haas, Andrea Block | RO dub [Family time]

S 22.02, ora 18:00 –  Il traditore, r: Marco Bellocchio [premieră]

S 22.02, ora 21:00 – Capharnaüm, r: Nadine Labaki [Best of 2019]

D 23.02, ora 18:30 – La Gomera, r: Corneliu Porumboiu [Best of 2019]

D 23.02, ora 21:00 – Burning, r: Lee Chang-Dong [Best of 2019]

Ma 25.02, ora 19:00 – Happy End, r: Oldrich Lipský [Fiction Tuesdays]

Mi 26.02, ora 17:00 – Super Film Festival la Cluj-Napoca

J 27.02, ora 19:00 – Sieranevada, r: Cristi Puiu [Reactor]

V 28.02, ora 18:30 – colectiv, r: Alexander Nanau [premieră]

V 28.02, ora 21:00 – Il traditore, r: Marco Bellocchio

S 29.02, ora 11:00 – Mosley, r: Kirby Atkins | RO dub [Family time]

S 29.02, ora 18:30 – Tipografic Majuscul, r: Radu Jude

S 29.02, ora 21:00 – Parasite, r: Bong Joon Ho [Best of 2019]

Arta din Cluj-Napoca, cel mai vechi cinematograf din țară

Amintim că Arta a fost închis în 2011, după plecarea operatorului RADEF RomâniaFilm. A mai funcţionat doar pe perioada Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi a găzduit câteva conferinţe în cadrul Zilelor Arhitecturii. De menţionat este faptul că, după ce clădirea a fost retrocedată, noii proprietari - Andrei și Monica Sebestyen - au declarat că își doresc să mențină statutul sălii de cinema.

În anii ce au urmat, Monica Sebestyen a participat la numeroase cursuri internaționale pe tema gestiunii sălilor destinate filmului, descoperind că majoritatea cinematografelor de artă din Europa se confruntă cu aceleași probeleme ca și Arta. După finalizarea cursurilor, a înființat Asociația Arta în Dialog, prin intermediul căreia a început să strângă fonduri pentru salvarea şi redeschiderea spaţiului de cultură.

La începutul lui 2016 s-a înscris cu proiectul "Reactivarea cinematografului Arta din Cluj-Napoca" - ce își propunea transformarea sa într-un loc activ, un catalizator pentru comunitate, funcționând nu doar ca loc de proiecție a filmelor de artă, ci ca spațiu cultural semnificativ pentru întregul oraș, în care filmele și activitățile culturale devin evenimente sociale în sine - la "Urbaniada", concurs naţional ce premiază soluții concrete pentru îmbunătățirea vieții în spațiul urban. Proiectul s-a numărat printre câştigătorii competiţiei.

Palatul Sebestyen

Clădirea în care se află fostul Cinema Arta - Palatul Sebestyen - a fost construită în 1913 de către David Sebestyen, un important antreprenor al oraşului. Inaugurarea cinematografului, în toamna aceluiaşi an, sub numele de Select, a coincis cu realizarea primului film clujean în regia legendarului Jenő Janovics, „Sárga Csiko" (Murgul șarg), o peliculă care s-a bucurat un succes internațional răsunător.

Până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial a fost condus de Jenő şi Korda Sandor (cunoscut drept Sir Alexander Korda, personalitate marcantă pentru începuturile cinematografiei britanice). Chiar şi după naţionalizarea de către regimul comunist după 1948, cinematograful a continuat să funcționeze neîntrerupt până în urmă cu cinci ani.

După un îndelung proces, Palatul Sebestyen a fost parțial retrocedat, în 12 martie 2010, urmașilor lui David Sebestyen, eveniment care a declanșat în mod inconștient evenimentele care au dus la închiderea pe termen nedeterminat a Cinema Arta. Aceștia au putut intra în posesia imobilelor abia după un an.

Comenteaza