Video 18 ani de TIFF! Cage, o surpriză neașteptată / Lipsa infrastructurii, cea mai mare provocare/ Educația, investiția cheie pentru viitor

18 ani de TIFF! Cage, o surpriză neașteptată / Lipsa infrastructurii, cea mai mare provocare/ Educația, investiția cheie pentru viitor

220 de filme vor rula, între 31 mai și 9 iunie, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Invitat special este actorul Nicolas Cage, care va primi Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale.

Educația, cea mai importantă investiție 

“Pentru mine, cel puțin, nu este o ediție aniversară, pentru că este un paradox doar că facem 18 ani, e ca și cum am face 5 ani, 7 ani, ne simțim la fel de tineri, bucuroși, energici să facem un festival bun. Sigur că cifra 18 are această conotație legată de majorat, de întoarcerea cumva într-o perioadă în care lucrurile stăteau cu totul altfel pentru noi toți. O să îi cunoașteți pe cei 11 clujeni care, anul acesta, au făcut sau vor face 18 ani (pozele tinerilor sunt pe afișele oficiale ale TIFF 2019, n. red.).

Vom pregăti o mare petrecere de majorat pentru toți clujenii care vor face 18 ani în timpul festivalului. Încercăm, de aseamenea, în tot ce ține de program și de invitați să îl deschidem și să fie pe gustul generației tinere, să îi obișnuim, să îi aducem la cinema, mulți fiind obișnuiți să vadă filme pe tabletă. Mulți din cei de pe afiș au fost deja la proiecții TIFF sau au fost voluntari la festival; asta spune mult despre felul în care generația asta, în Cluj cel puțin, e legată de cinema”, a declarat președintele TIFF, Tudor Giurgiu.

El a subliniat că educația tinerilor este cea mai importantă investiție pentru viitorul nostru. “Mă bucur că TIFF ajunge în atât de multe locuri din țară, chiar dacă le se întâmplă la Cluj 10 zile. Am văzut recent lista de copii care vor veni aici la workshop-ul Let’s Go Digital, de 14-18 ani, care vin din Suceva, București, Tulcea, din locuri în care nu așteptam să ajungă proiectele și ideile noatre. Vrem tot mai mult să creștem platforma educațională a festivalului, sunt convins că asta e cheia și cea mai importantă investiție a noastră în viitor”.  

Prezența lui Nicolas Cage la Cluj, o surpriză pentru organizatori

Câștigător al unui premiu Oscar și deținător a numeroase alte trofee obținute în festivalurile de film majore din lume de-a lungul unei cariere de patru decenii, actorul, regizorul și producătorul Nicolas Cage va primi Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale. Evenimentul special va avea loc, în 1 iunie, în Piața Unirii. Publicul va putea urmări apoi thriller-ul hi-tech "Față în față" (Face/Off, regia John Woo), în care Cage interpretează, alături de John Travolta, alternativ, rolul unui ucigaș psihopat și al polițitului care se află pe urmele lui.

Duminică, 2 iunie, în decorul spectaculos al Castelului Banffy de la Bonțida, cinefilii vor urmări, de la ora 21:30, horror-ul sângeros "Mandy" (2018, r. Panos Cosmatos). Cage este ,,magnific și fabulos de feroce’’ (The Guardian) în rolul unui bărbat care vrea să răzbune moartea iubitei lui. Tot în 2 iunie este programat un masterclass,  întâlnire unică între superstar și publicul festivalului, moderată de directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

Despre prezența actorului de Hollywood la Cluj-Napoca, organizatorii TIFF spun că a fost o surpriză. “Mă și mir cum a avut timp, între două proiecte, să vină la Cluj. A fost o surpriză. Eu nu îmi imaginam că va veni, pentru că, de câțiva ani, se întâmplă un fenomen foarte interesant: e foarte mult de lucru în America datorită Netflix, Amazon și platformelor care încep să producă conținut.

Actorii au foarte mult de lucru. Vin mulți actori din Anglia. Agenda lor e foarte plină și e foarte greu să confirm prezența cuiva; interesul lor principal este să joace. Ne-am confruntat cu problema aceasta în ultimii ani. În consecință nu a fost neapărat un proces complex de convingere, ci o bucurie și o surpriză că a găsit un spațiu în agendă", a declarat Tudor Giurgiu. 

Peste 800 de invitați vor sosi la Cluj-Napoca în perioada TIFF 2019, între care și oameni din industria cinematografică care vin să vadă film românesc și să caute noi proiecte pentru posibile coproducții. Între numele importante se numără Michel Gondry, premiat cu un Oscar (în 2005) pentru scenariul original al filmului "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" (2004). De asemena, la gala de închidere (din 8 iunie), pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca, unde a și debutat în urmă cu 40 de ani, actorul Marcel Iureș va fi distins cu Premiul de Excelență – un omagiu adus activității sale artistice impresionante.

Filme din toată lumea 

220 de filme din toată lumea, 180 de lungmetraje și 40 de scurtmetraje vor rula în cadrul ediției TIFF 2019. Amintim că, destinată regizorilor aflați la primul sau al doilea film de ficțiune, competiția oficială TIFF 2019 include 12 opere singulare, puternice și provocatoare, din care juriul va alege la final un singur câștigător al Trofeului Transilvania. Totul e posibil în dragoste și în cinema par să spună majoritatea filmelor din selecție, în care accentul cade pe relațiile dintre oameni și nevoia, de cele mai multe ori disperată, pentru afecțiune și apartenență.

,,În acest an m-au interesat în principal acele filme care nu se agață conjunctural de contextul sociopolitic actual, alegând fie să-l eludeze complet fie să-l insereze subtil în povești intimiste, explorate temerar dincolo de orice consecințe’’, declară Mihai Chirilov, director artistic TIFF. 

Între cele 12 lungmetraje din competiție se numără și un film românesc - "Monștri", debutul regizorului Marius Olteanu. O poveste de dragoste despre compromis, presiuni sociale și revelații dureroase din viața unui cuplu, un film de o admirabilă rigoare formală, prezentat în premieră în secțiunea Forum a Berlinalei din acest an, care ajunge la TIFF după un intens parcurs festivalier internațional, deja soldat cu Marele Premiu la Sofia. Cele 12 filme din competiție, AICI!

Un film de Tudor Giurgiu deschide TIFF 2019

Proiecția filmului "Parking" va avea loc vineri, 31 mai, în Piața Unirii, în prezența regizorului Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Actorul Mihai Smarandache, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului, precum și alți actori și membri ai echipei filmului vor fi prezenți la gala de deschidere, programată de la ora 20:45.

Cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Ajuns în Cordoba, se angajează paznic de noapte într-un parc auto iar existența lui pendulează între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă și dorul de casă, de familie. Călătoria lui în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare, sensibilă și plină de provocări, pe care publicul din România o va urmări în premieră la TIFF, pe ecranul gigant din Piața Unirii Open Air.

Infrastructura și sponsorii, provocările festivalului 

Bugetul TIFF, în 2019, este de 1,8 milioane de euro, jumătate din sumă reprezentând finanțări publice. Primăria Cluj-Napoca a alocat suma de 1,5 milioane de lei (315.000 euro), bani publici nerambursabili. 

"Provocarea care ne ține în priză an de an este totala impredictibilitatea: de la semnarea cu mare, mare întârziere a contractelor de finanțare cu partenerii publici - a nu se include aici Primăria Cluj care e o instituție serioasă, de la faptul că apar proiecte mari, importante, pe care speram să le avem gata la timp, dar din varii motive o să lăsăm așa, ca în cireașa pe vârful tortului, pentru deschiderea din 31 mai și evident, constant, lipsa de infrastructură.

În Polonia, într-un oraș de talia Clujului, organizatorii au la dispoziție o clădire care este un fel de multiplex al firmelor de artă, cu birouri. Pentru noi e un chin an de an să găsim spații în Cluj unde să mutăm tehnicul, comunicarea, să închiriem. Devine foarte complicat pentru anvergura pe care o are festivalul în ultimii ani", a subliniat Giurgiu, care a dezvăluit și că, în toamna anului trecut, a rămas fără principalul sponsor al festivalului, dar că lucrurile s-au rezolvat între timp. 

TIFF va avea loc, între 31 mai și 9 iunie, la Cluj-Napoca.

Comenteaza