150 de filme din toată lumea, în programul Comedy Cluj

 150 de filme din toată lumea, în programul Comedy Cluj
Aproape 150 de filme alcătuiesc programul ediţiei din 2016 a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, eveniment ce va avea loc între 21 şi 30 octombrie în mai multe locaţii din Cluj-Napoca.

Festivalul clujean debutează vineri, 21 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic, cu aventura poznașă din Noua Zeelandă "Hunt for the Wilderpeople", film câștigător a opt premii la festivaluri internaționale, dintre care șase trofee sunt premiul publicului.

Lungmetraje din toată lumea, chiar și din Coreea de Nord, scurtmetraje independente, scurtmetraje studențești, piese de teatru comic vor putea fi văzute la Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cinema City Iulius Mall, Cinema Dacia și Teatrul Național Cluj-Napoca. Bilete pentru toate evenimentele se găsesc la caseriile locațiilor și online pe eventbook.ro

În competiția pentru trofeul decernat celui mai bun film concurează opt comedii din Arabia Saudită, Italia, Germania, Filipine, Spania, Israel, Brazilia și Franța. Într-o lume adesea dezbinată, umorul ne unește! Germania și Grecia au făcut haz de necaz împreună pe seama banilor ("Highway to Hellas"), Israelul a gătit cu Iranul un "Atomic Falafel", iar saudiții au îndrăznit să pună un sutien roz dantelat pe afișul filmului "Barakah Meets Barakah".

Aceste lungmetraje vor fi jurizate de regizorul Florian Mischa Boder, premiat anul trecut de publicul Comedy Cluj pentru "Singurătatea unui asasin înainte să tragă", Domnica Cîrciumaru - director de casting în film și televiziune, Ronan Doyle - critic de film din Irlanda, Sophia Freeman - producătoarea festivalului de film London Comedy (LOCO) și Carl Haber - scenarist, producător și fondatorul Școlii Internaționale de Film de la Roma.

Diversitatea comediei în lume e celebrată din plin în noua secțiune a festivalului - Comedy Exotic. Festivalul reușește să aducă pe marile ecrane din Cluj filme din țări despre al căror simț al umorului nu știm încă mare lucru: Kazahstan, Peru, Guatemala, Paraguay, Maroc și chiar Coreea de Nord - din care cu greu răzbate ceva în afara granițelor.

„Comedy Exotic este o experiență cinematografică nouă pe care o oferim publicului, odată cu provocarea de a descoperi filme la care nu am avea acces în mod normal, din țări pe care cu greu am putea ajunge să le vizităm!", spune selecționerul Bogdan Beșliu.

Comedy Cluj oferă și ocazii rare de a vedea filmele independente ale unor mari staruri de la Hollywood. Kate Winslet va putea fi admirată în toată splendoarea în producția australiană "The Dressmaker", alături de Liam Hemsworth, iar Daniel Radcliffe și Paul Dano au parte de o poveste atipică despre supraviețuire în "Swiss Army Man".

Festivalul susține consolidarea legăturii dintre teatru și film. Atât tineri artiști cu nume ce au apărut pe afișe de film, cât și actori care își așteaptă debutul pe marele ecran vor putea fi văzuți de spectatorii clujeni în spectacole amuzante și efervescente.

Doi dintre cei mai inventivi și perseverenți tineri creatori de teatru românesc, Radu Iacoban și Bogdan Sărătean, își aduc în premieră spectacolele de comedie la Cluj. "Politik.on", "Emancipare", "After Hours" și "Orb de mină" se vor juca în Sala Euforion a Teatrului Național Cluj-Napoca.

Comedia românească a renăscut și în film: trei producții autohtone din 2016 vor rula la Comedy Cluj. "Sieranevada" (regia Cristi Puiu), "Inimi cicatrizate" (regia Radu Jude) și "Afacerea Est" (regia Igor Cobileanski) - care va închide festivalul în 30 octombrie. În plus, spectatorii clujeni vor putea vedea "Toni Erdmann", comedie germană filmată în România, desemnată drept cel mai bun film al anului 2016 de Federația Internațională a Criticilor de Film.

Etichete
Comenteaza