15 importante vizite regale la Cluj. Prima, imediat după Marea Unire

15 importante vizite regale la Cluj. Prima, imediat după Marea Unire
O expoziție dedicată Casei Regale, care surprinde relația acesteia cu Clujul și care conține imagini și documente inedite din viața monarhilor României a fost deschisă vineri la Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga".

Expoziția are ca scop redescoperirea unor lucruri uitate sau chiar neștiute de către români despre acțiunile Casei Regale.

Numeroasele fotografii cuprinse în expoziția "Casa Regală a României în viața Clujului", unele necunoscute sau puțin cunoscute, extrasele din presă care mărturisesc despre o lume trecută, dar în care sunt implantate rădăcinile prezentului, precum și alte documente importante ilustrează acele momente în care Casa Regală s-a implicat în viața comunității clujene în perioada 1919-2016.

"Prin intermediul câtorva sute, cred, fotografii, extrase de presă, documente, multe foarte interesante și inedite, am încercat să documentăm peste 15 importante vizite regale, prima dintre ele având loc imediat după Marea Unire, în mai 1919. Ultima care se regăsește în expoziția noastră este vizita Altețelor Lor Regale principesa Margareta și principele Radu în oraș în 21 septembrie 2016, atunci când au ales Opera Română din Cluj pentru a marca 20 de ani de căsătorie", a declarat Cornel Jurju, reprezentantul Clubului Monarhiștilor Clujeni.

Acesta a subliniat rolul important al familiei regale a României la crearea Clujului modern, proces care a avut ca punct de pornire crearea universității românești din acest oraș și care este astăzi cea mai mare din țară, fondată prin decret regal.

"Clujul românesc a fost realizat sub auspiciile familiei regale", a mai spus Jurju, care a menționat crearea Colegiului Academic și a Catedralei Ortodoxe din Cluj drept realizări făcute cu sprijinul Casei Regale.

Jurju a amintit că atât Universitatea "Babes-Bolyai", cât și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca i-au conferit regelui Mihai I titlul de doctor honoris causa.

"Însemnata zestre documentară devoalează implicările decisive, inclusiv financiare, ale Casei Regale în evoluția Clujului universitar, în sprijinirea școlii, a culturii, a bisericii sau a sportului. Publicul va avea șansa unei surprinzătoare și frumoase incursiuni în trecutul ultimului secol de istorie locală și românească", au mai arătat organizatorii evenimentului.

Expoziția, care va rămâne deschisă până la sfârșitul acestui an, se adresează tuturor celor interesați de farmecul și ineditul vieții interbelice clujene, dar și de tumultul perioadei postdecembriste.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga", de Clubul Monarhiștilor Clujeni și de filiala Cluj a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. Parteneri ai evenimentului sunt Muzeul de Istorie al Universității "Babeș-Bolyai" și Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj.

La eveniment era așteptată și prezența Alteței Sale Regale principele Radu al României, dar care, din cauza sănătății fragile a Majestății Sale regele Mihai, a fost nevoit să rămână în Eleveția.

 

Comenteaza