Zilele culturii ruse la Muzeul de Artă

Zilele culturii ruse la Muzeul de Artă
Manifestările închinate culturii slave/culturii ruse se vor desfășura cu participarea a doi artiști plastici de renume internațional din Rusia: Anastasia Vdovkina (Moscova/Cluj-Napoca) și Szvetlána Tóth (Moscova/Budapesta).

Anastasia Vdovkina s-a născut la Moscova, Rusia, în anul 1972. A absolvit Institutul de Artă şi Design din Piatigorsk, Rusia (1997). În tehnica emailului a început să lucreze din anul 1993, sub îndrumările tatălui său Vdovkin Nikolai, artist plastic în email. A participat la numeroase expoziţii şi simpozioane de profil din Rusia, Germania, India, Elveţia, Ungaria, România etc. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Rusia (din 2003), precum şi a Uniunii Artiştilor Plastici din România (din 2005). În anii 2003 şi 2004, a participat, reputând succese notabile, la Simpozionul Internaţional de la Kecskemet, Ungaria, numele său figurând şi printer expozanţii Trienalei de Email de la Budafok, Ungaria (2004). În lucrările sale doreşte să obţină o armonie plastică între diferite materiale, cum ar fi metale, email sau lemn, prin aceasta dorind să exprime strânsa legătură dintre trecut şi prezent.

Distincții și premii:

2003 - Premiul Taberelor de Creație a Artiștilor Plastici de Email, Kecskemét, Ungaria
2004 - Premiul Trienale Internaționale a Artiștilor Plastici de Email, Budapesta, Ungaria
2009 - Premiul Bienalei Artiștilor Plastici de Email - Kiev, Ucraina
2010 - Marele premiu al Bienalei Artiștilor Plastici în Email - Sankt-Petersburg, Rusia.

Szvetlána Tóth s-a născut în 1949, în orașul Oriol, Rusia. A terminat secția de Arte Plastice a Universității de Stat din Oriol, sprecializarea Grafică. În 1982 obține diploma de restaurator de picturi în ulei. Lucrează între 1975 și 1985 la Centrul de Restaurare Grabar din Moscova, pe urmă la Muzeul de Artă din Oriol, în calitate de restaurator și director adjunct. Între 1988 și 1991 este director al Muzeului Național de Artă din Sîgtîvkar, Republica Autonomă Komi, Rusia. Din 1991 trăiește în Ungaria, devenind în același an membru al Uniunii Artiștilor din această țară. Execută lucrări în email din 1994. A organizat peste 26 de expoziții în Rusia, Ungaria, Germania, Olanda, Statele Unite. Lucrările sale sunt păstrate în muzee de renume și colecții private din Ungaria, Olanda, Italia, Spania, Danemarca etc.

Distincții și premii:

Marele Premiu al Premiul Taberelor de Creație a Artiștilor Plastici în email, Kecskemét, Ungaria și Marele premiu al Uniunii Artiștilor Plastici (1997, 2006, 2009); Premiul Centrului Karel Wojtila (Slovacia, 2012); Titlul de Maestru (Nasvad, Slovacia), Premul al II-lea din partea Direcției Internaționale a Artiștilor Plastici în Email (2013), Distincție din partea Direcției Internaționale a Artiștilor Plastici în email (2013).

Program

Miercuri, 10 mai, ora 18:00

- vernisajul expoziţiei artistelor de renume internaţional din Rusia: Anastasia Vdovkina (Moscova/Cluj-Napoca) şi Szvetlána Tóth (Moscova/Budapesta)
- moment coregrafic: „Dans rusesc" din baletul „Spărgătorul de nuci", în interpretarea balerinei Polina Stănescu, Opera Naţională Română Cluj-Napoca
- concertul ansamblului coral „Voci Transilvane" al Casei de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca

Joi, 11 mai, ora 17:00

- „Tainele tehnicii emailului", în prezentarea Anastasiei Vdovkina
- „Înapoi în trecut. Dezgheţul", program oferit de grupul de studenţi rusofoni ai UBB
- proiecţia filmului artistic „Copilăria lui Ivan" (1962) din ciclul „Tarkovski - 85"

Duminică, 14 mai, ora 11:00

- proiecţia filmului artistic „Călăuza" (1979) din ciclul „Tarkovski - 85

Duminică, 21 mai, ora 14:00
- „F.M. Dostoievski în România", în prezentarea distinşilor invitaţi: prof. univ. dr. Leonte Ivanov, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, şi prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, Universitatea „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca
- proiecţia filmului artistic „Smerita" (1960, regia: Aleksandr Borisov)

 

 

Comenteaza