O istorie în aur şi argint. Expoziţie spectaculoasă la Cluj FOTO

O istorie în aur şi argint. Expoziţie spectaculoasă la Cluj FOTO
Muzeul de Artă din Cluj-Napoca găzduiește în această perioadă o expoziție de o importantă valoare, care este posibilă o dată la o generație și a cărei vernisaj a avut loc în prezența ministrului culturii, Ioan Vulpescu.

Pornind de la o selecţie de 1004 piese arheologice din metale preţioase de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică, ce aparțin patrimoniului cultural naţional al României, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României" îi poartă pe clujeni într-o impresionantă incursiune istorică, ce acoperă o perioadă de peste 6000 de ani, situată între neolitic şi Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a.Chr. până în secolul al VII-lea p.Chr.

Conceptul expoziţiei ce a avut vernisajul miercuri seara, urmăreşte să ilustreze multitudinea de faţete pe care le-au dobândit metalele nobile, cărora, pe lângă bogăţia formală şi rafinamentul ornamentaţiei, li s-a dat un rol activ în definirea, sublinierea şi reproducerea identităţilor de gen, vârstă şi statul social, în afirmarea unor credinţe religioase.

Iniţiativa demarării acestui proiect muzeografic de anvergură naţională îi aparține directorului Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, profesor Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu. Acesta a reușit materializarea sa alături de alte 31 de muzee de arheologie şi istorie din ţară.

"Este, după părerea mea, unul dintre cele mai emoționante momente dintr-o carieră profesională care se întinde pe mai multe decenii, să fiu la Cluj în calitate de co-organizator al acestei expoziții. "Aurul și argintul antic al României" este nu numai cea mai mare și mai valoroasă expoziție în termen de asigurări, organizată de muzeele din România, dar cu siguranță este o expoziție pe care nici dacă am avea toate resursele nu o vom mai putea repeta decât poate peste o generație. Am adunat sub aceleași vitrine 5.000 de ani de tehnologie, artă, ideologie, simboluri și creație a civilizației omenești. România este un spațiu privilegiat nu numai pentru faptul că aici au fost și încă mai sunt zăcăminte de aur și argint, dar și pentru faptul că s-au dezvoltat civilizații încă din jurul anilor 4.500 î.Hr., civilizații care au stăpânit tehnologia extragerii și prelucrării aurului și transformarea lui în superbe obiecte, încărcate cu semnificați ideologice care ne minunează adesea prin îndemânarea cu care au fost lucrate", a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

La importantul eveniment din lumea culturală a fost prezent și ministrul culturii, Ioan Vulpescu, din dorința de a arăta atenția specială pe care Ministerul Culturii o oferă acestei expoziții.

"E un privilegiu pentru mine să fiu în această seară când ninge atât de frumos în Piața Unirii la Cluj, una din capitalele culturale ale României. E o expoziție eveniment și spunea domnul director al Muzeului Național de Istoria a României că în ultimii ani Ministerul Culturii a sprijinit acets proiect. E într-adevăr un exemplu de continuitate, și nu sunt atât de multe din nefericire și mi-aș dori să fie mai multe astfel de exemple care dincolo de ciclurile electorale și schimbări administrative să susținem ce este de susținut. În general noi judecăm din prisma urgențelor care ne împiedică de multe ori să vedem lucrurile importante. În cultură sigur că sunt și urgențe, dar sunt și lucururi care trec în timp. Este o expoziție extraordinară și îmi asum acest cuvânt. După ea rămâne un catalog de asemenea de o calitate excepțională. Sunt exponate care spun ceva despre noi, despre istoria noastră, despre devenirea noastră, ne obligă să conștientizăm cât de important este să conservăm moștenirea uriașă pe care stăm și cât de importantă este cultivarea patrimoniului cultural", a spus ministrul Culturii, Ioan Vulpescu.

Vernisarea expoziției în acest an costă un milion de lei din care cea mai mare parte merge pentru asigurări și pentru cheltuielille de transport și securitate.

Expoziția reprezintă o istorie a 5000 de ani prin intermediul unora dintre cele mai specaculoase obiecte care fac parte din patrimoniul cultural al României. Este vorba de piese din aur și argint pe care România are șansa să le gestioneze ca moștenire a generațiilor trecute. Expoziția trece prin principalele locuri din această țară pentru ca toți să aibă ocazia să vadă aceste mari valori, aceste piese care, o parte din ele, nu au mai fost văzute până acum de public și nici măcar de specialiști.

Clujenii pot vizita expoziția de la Muzeul de Artă între 4 februarie - 22 martie, iar preţul standard al unui bilet de intrare este de 20 RON, la care se acordă reduceri, după cum urmează: grupuri de minimum 5 persoane: 15 RON/persoană; elevi şi studenţi (cu legitimaţiile avizate pentru anul în curs): 5 RON/persoană; militari, adulţi cu handicap mediu şi uşor, preşcolari: 5 RON/persoană; pensionari, veterani de război şi văduve de război: 10 RON/persoană.

 

Comenteaza