Încep Serile Filmului Gay, un festival care creşte foarte greu din cauza diferenţelor de mentalitate

Încep Serile Filmului Gay, un festival care creşte foarte greu din cauza diferenţelor de mentalitate
Singurul festival de film cu tematică gay din România a ajuns la a X-a ediţie, în ciuda problemelor financiare şi administrative cu care se confruntă de ani de zile.

Ajuns la cea de-a zecea ediţie, Serile Filmului Gay, singurul festival de film cu tematică gay din România, ia start începând cu 10 noiembrie la Cluj-Napoca.

50 de filme dintr-un total de 780 înscrise, majoritatea în premieră naţională, au fost selectate să intre în competiţia din acest an, ele provenind din 21 de ţări. Pe lângă acestea, ca o noutate, vor fi proiectate patru lung metraje şi documentare în parteneriat cu Ambasada Finlandei, Ambasada Spaniei şi Institutul Francez din Cluj-Napoca.

Festivalul, care se va desfăşura timp de o săptămână până pe 16 noiembrie, aduce la Cluj-Napoca regizori şi producători din străinătate, dar şi un juriu internaţional ce va desemna cel mai bun film de scurt metraj, cel mai bun documentar şi cel mai bun film de lung metraj. Ca şi până acum, şi publicul, care va avea acces gratuit la aceste proiecţii, îşi va putea desemna pelicula preferată în cele trei locaţii alese în acest an: cinematograful "Victoria", ceainăria culturală "La Perne" şi clubul destinat comunităţii LGBT, "Delirio".

„Acest festival îşi propune să schimbe percepţii, ne propunem să ducem la conştientizarea problematicii LGBT şi să creăm o punte de legătură cu societatea civilă. Ne dorim, aşadar, să existe un dialog prin care să ne cunoaştem între noi, să ne cunoaştem problemele, să ne cunoaştem ca oameni, indiferent de orientarea sexuală pe care o avem. Festivalulu de-a lungul timpului a făcut progrese. Am întâlnit mulţi oameni de-a lungul timpului care după proiecţiile de filme ne-au felicitat, ne-au spus că nu se aşteptau să fim atât de cool, de funny , să fim atât de normali, aşadar, toate aceste mesaje de feedback ne fac să mergem mai departe şi să credem cu tărie că mentalitatea românilor se schimbă de la an la an", a spus Lucian Dunăreanu, directorul festivalului.

Unul dintre documentarele din competiţie vine din Belgia. Regizoarea documentarului Trans 2014 a pornit de la o serie de interviuri cu oamenii dintr-un spital, care au ales să-şi facă operaţii de schimbare a sexului.

„Filmul se bazează pe experienţa mea mea în spitalele din Belgia unde se realizează operaţii de schimbare de sex şi am considerat că acestea sunt nişte poveşti care merită spuse, nişte experienţe ascunse despre care lumea nu ştie exact ce presupun, care sunt problemele şi sentimentele prin care aceşti oameni trec. Am hotărât să îi intervievez pe pacienţii acestor spitale pentru a aduce mai multă lumină asupra acestui procedeu medical. Am rămas surprinsă de cât au fost oamenii de deschişi să îmi povestească despre experienţa prin care au trecut. Sunt mulţi oameni printre noi care îşi fac acest gen de operaţie şi care duc o viaţă normală după ce se tratează în acest fel", a spus Nathalie Cools, regizoarea documentarului.

Evenimentele conexe nu vor lipsi nici ele din programul festivalului, program ce va include sesiuni de Q&A cu realizatorii peliculelor, lansări de cărţi, un worshop axat pe discursul instigator la ură realizat în parteneriat cu asociaţia "GoFree" dar şi o o expoziție "călătoare" prin cafenelele clujene şi o instalaţie realizată în colaborare cu "Decât O Revistă" şi artistul Paul Mureşan.
Un eveniment aparte îl va reprezenta, în contextul creşterii numărului de persoane infectate cu HIV şi a lipsei unui efort concentrat guvernamental de implementare a unui program naţional de educaţie, dezbaterea "Sunt stǎpânul sǎnǎtǎţii mele!" la care vor fi invitaţi să vorbească tuturor celor interesaţi de a se informa, Dr. Anca Streinu-Cercel, şef lucrări al Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" din Bucureşti dar şi psihologul Odette Chirilǎ, de la aceeaşi instituţie de prestigiu.

În mod normal, cea de-a zecea ediţie trebuia să aibă loc anul trecut, însă festivalul a fost mort din cauza lipsei finanţărilor. Organizatorii spun că primesc sprijin din partea instituţiilor străine şi sunt mereu refuzaţi de primărie şi de instituţiile locale.

„Noi nici nu avem vreun sprijin financiar de la instituţii de stat din România. Finanţarea acestui festival este cea a Ambasadei Statelor Unite care a venit cu o sumă cu 5.000 de dolari, o sumă infimă, având în vedere de câţi bani este nevoie pentru un festival de film, dar pentru care noi suntem extrem de recunoscători. De asemenea am mai primit finanţare de la Delirio, un club LGBT care a devenit un fel de interprindere socială, care câştigă bani din petrecerile pe care le organizează şi lor li se pare normal ca acei bani să revină în comunitate, în evenimentele culturale. Ne-am dori ca banii primiţi de la ambasadă să fie un punct de plecare pentru instituţiile româneşti ca să ne finanţeze şi ei. Mă refer l primărie, la Administraţia Naţională a Cinematografiei. Suntem ajutaţi la nivel oficial de tot ce înseamnă centre culturale cum sunt cel francez, British Counci,l care au fost întotdeauna deschişi pentru colaborare", a spus Dunăreanu.

Serile Filmului Gay este susţinut de Ambasada Israel la Bucureşti, Ambasada Marii Britanii şi de Ambasada Statelor Unite ale Americii şi de Asociaţia ACCEPT.

Comenteaza