Alături de UDMR, opoziţia joacă pe mâna moartă

Alături de UDMR, opoziţia joacă pe mâna moartă
Aşa stau lucrurile, dacă observăm manevrele diferitelor partide şi le comparăm cu un joc de poker politic. Eu am motive să susţin teza conform căreia UDMR ar trebui lăsat în pace. De către actuala opoziţie.
Cu alte cuvinte, ar trebui lasat sa guverneze in continuare impreuna cu PD-L. Sau sa nu guverneze in continuare, in conditiile in care, acum sau altadata, acest Executiv este dat la o parte. Sansa opozitiei nu rezida in succesul vreunei negocieri cu un alt partid si nici nesansa in esecul unei asemenea negocieri. Iar o negociere cu UDMR ar fi la fel de paguboasa ca si o negociere cu PD-L ori cu acel partid condus de domnul Oprea, care nu a fost ales de nimeni ca atare, desi, printr-o fortare a Constitutiei, este recunoscut drept partid parlamentar. In cele ce urmeaza voi explica ce cred eu despre rolul pe care l-ar putea sau nu l-ar putea juca UDMR.
Acum, cand o masa uriasa de cetateni a inteles in fine - din pacate pe pielea ei - cat de rea este guvernarea Basescu - Boc in alianta cu UDMR, s-a creat un urias si periculos clivaj intre structura Parlamentului si sustinerea pe care cetatenii o acordau unuia sau altuia dintre partide. Intre agenda Guvernului rau si agenda populatiei. Este o situatie tipica in care negocierile, intre partide din opozitie si partide de la putere, nu numai ca nu au rost dar sunt chiar paguboase, pentru ca introduc confuzie in electorat si lasa impresia ca se fac aranjamente peste capul si peste interesul cetateanului. Acum este momentul ideal in care atat opozitia, cat si societatea civila trebuie sa-si desfasoare fortele pe tot terenul, lucrand dupa tehnica om la om, pentru daramarea Guvernului Boc. Cetatenii organizati de partide, de sindicate, de diferite alte organizatii ale societatii civile sau chiar de grupuri de initiativa, care se vor forma cu certitudine, pot si trebuie sa puna presiune pe fiecare parlamentar al puterii. Nu pe partide ci pe persoane, pentru ca de aceea a fost votul nominal ca, in primul rand, sa raspunda pentru ceea ce fac in mod personal deputatii si senatorii si abia apoi sa raspunda partidele.
Si ce ar insemna aceasta presiune? Inseamna scrisori, inseamna mitinguri si demonstratii in plan local, inseamna pichetarea domiciliilor parlamentarilor PD-L, a sediilor lor din colegii, precum si insotirea lor, evident nonviolenta pe strada sau oriunde s-ar deplasa. Confruntati cu reactia publica, unii dintre ei vor avea bunul simt sa cedeze si sa opteze pentru abandonarea pagubosului Guvern Boc.
Si la fel trebuie sa se intample si cu parlamentarii UDMR si cu parlamentarii acelui asa-zis partid al domnului cu epoleti. Rasplatit cu portofoliul, pardon portofelul, Apararii. Si mai tarziu, peste cateva zile sau altadata, cand Guvernul Basescu - Boc va fi fost daramat, UDMR ca partid trebuie stimat dar lasat, cel putin o tura, in opozitie. Cred ca este si pentru societatea romaneasca, dar si pentru comunitatea maghiara si chiar pentru UDMR mai igienic ca, in urmatorul ciclu de 4 ani, sa se bucure si din opozitie, nu numai de la putere, de roadele drepturilor pe care si le-au castigat si le vor castiga si in continuare.

www.sroscas.ro

Comenteaza