Când vor putea taximetriștii din Cluj să circule pe benzile de autobuz. Boc: „În unele zone s-ar putea doar în anumite intervale orare, sau dacă au clienți în mașină”

Când vor putea taximetriștii din Cluj să circule pe benzile de autobuz. Boc: „În unele zone s-ar putea doar în anumite intervale orare, sau dacă au clienți în mașină”

Studiul de trafic care va stabili în ce zone și în ce intervale orare vor putea circula taxiurile pe benzile dedicate transportului public, se va finaliza în lunia iulie, a anunțat primarul Clujului.

Taximetriștii clujeni cer tot mai insistent în ultimii ani să fie și ei lăsați să circule pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun, deoarece susțin că tot transport public fac și ei. În prezent, doar pe Bd. Nicolae Titulescu le este permis acest lucru.

„Ce se întâmplă acum este conform legii. În acest moment se circulă pe banda de autobuz din Ghoergheni, unde a fost aprobată de comisia de circulație. În luna iulie se finalizează studiul de trafic, care stabilește exact ce alte zone pot accepta, în anumite intervale orare, sau permanent, prezența taxiurilor pe benzile dedicate.

Vor fi aprobate acele prevederi printr-o hotărâre de Consiliu Local, și atunci se va putea circula legal, dar așteptăm analiza specialiștilor ca să vedem exact cum vom da dreptul la circulație în așa fel încât să nu încurcăm traficul, să vedem dacă apar blocaje sau nu. Se studiază fiecare linie dedicată și se va spune ce rezultate sunt.

Probabil, în unele zone precum este în Gheorgheni s-ar putea să se circule permanent pe benzile speciale, pentru că nu este atât de aglolmerat, însă în alte zone s-ar putea să se permită doar într-un anumit interval orar, sau doar dacă au clienți în mașină. Acestea sunt analizele pe care le fac specialiștii”, a spus Boc la un post de radio local.

Taximetriştii au protestat la finalul lunii mai, pentru a fi lăsaţi să circule pe benzile dedicate de atobuz din Cluj-Napoca, spunând că legea este de partea lor. Aceștia susțin că, potrivit ultimelor modificări legislative, pot circula pe benzile dedicate și că se bucură de aceleași prevederi legale ca și mijloacele de transport în comun.

„Stimați conducători auto, bicicliști, trotinetiști, pietoni, organe de aplicare a legii, prin prezenta dorim să vă informăm că, în conformitate cu prevederile articolului 20, pct. 5, din legea 38/2003, conform căruia „Taxiurile pot circula în localităţi pe pistele special amenajate pentru mijloacele de transport auto în comun, fără a perturba circulaţia acestora „care reprezintă normă derogatorie de la cadrul general de reglementare în materia circulației pe drumurile publice, adică OUG 195/2002, legea taximetriei fiind o lege speciala și de strictă interpretare potrivit principiului „specialia generalibus derogant”, și sentințelor civile definitive 3993/2020 și 5298/2020, începând cu 29 martie, în Cluj-Napoca taximetrele vor circula, conform legii, pe aceste benzi respectând semaforizarea dedicată ei.

De asemenea, legea nr. 38/2003 nu condiționează circulația pe aceste benzi de faptul ca taximetrele se află pe liber sau ocupat la acel moment. În concluzie, vă rugăm să aveți decența de a nu perturba liniștea urbei noastre prin claxoane inutile, sesizați organele competente în cazul în care observați colegi care nu se supun acestor norme legale!”, transmit cei din Asociația Taximetriștilor Cluj.

Comenteaza