Seminţe de mac retrase de la vânzare. Aveau un conținut prea mare de opiu

Seminţe de mac retrase de la vânzare. Aveau un conținut prea mare de opiu

Zeci de kilograme de seminţe de mac au fost retrase de la vânzare dintr-un lanţ de supermarketuri din Alba, din cauza depăşirii limitei maxime admise de alcaloizi de opiu.

În luna ianuarie, urmare a unei notificări primite prin Sistemul de Alertă Rapidă pentru Alimente şi Furaje, a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 74 de kilograme de seminţe de mac de la unităţi de vânzare cu amănuntul.

"În cazul seminţelor de mac s-a constatat depăşirea limitei maxime admise de alcaloizi de opiu", se precizează într-un comunicat transmis, luni, Agerpres, de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba.

Nivelul de opiu din semințele de mac, strict reglementat în UE

Comisia Europeană a adoptat, în decembrie 2021, un Regulament prin care se stabilesc, pentru prima dată, nivelurile maxime de opiu în semințele de mac și produsele de panificație care conțin semințe de mac. Regulamentul se aplică de la 1 iulie 2022.

Potrivit InfoCons, EFSA a justificat necesitatea stabilirii unor niveluri maxime pentru aceste tipuri de alcaloizi prin faptul că, atunci când se consumă porții mari sau mai multe alimente care conțin semințe de mac neprelucrate, este posibil ca DAR să fie depășită, iar consecințele pot fi imprevizibile - e vorba, totuși, de substanțe halucinogene, fie ele și în cantități reduse.

Semințele de mac sunt obținute din macul opiaceu (Papaver somniferum L.). Planta de mac opiaceu conține alcaloizi din opiu precum morfina și codeina. Semințele de mac nu conțin alcaloizi din opiu sau conțin numai niveluri foarte scăzute, dar pot fi contaminate cu alcaloizi ca urmare a daunelor cauzate de insecte sau prin contaminarea externă a semințelor în timpul recoltării, atunci când particulele de praf din pai (inclusiv peretele capsulei) se lipesc de semințe.

Comenteaza