Video Cum a reușit un URS să elibereze o tonă de pește din bazinele unei crescătorii din Apuseni. "Ursache și-a făcut provizii"

Cum a reușit un URS să elibereze o tonă de pește din bazinele unei crescătorii din Apuseni. "Ursache și-a făcut provizii"
| Foto: adevarul.ro

Un urs înfometat a golit de pește o întreagă fermă piscicolă din Apuseni în câteva nopți.

Un urs a fost surprins de camera de supraveghere a unei crescătorii în timp ce încerca să prindă pește dintr-un bazin în care se aflau pești.

Întâmplarea a avut loc în comuna Lupșa din Munții Apuseni, în zona denumită Mănăstire. În încercarea sa de a prinde pește, ursul a reușit să activeze sistemul de evacuare a apei din bazin, iar cea mai mare parte a peștilor au ajuns în valea din apropiere, conform Adevărul.ro.

Ursul a dat buzna în ferma piscicolă în două seri, în data de 10 ianuarie 2023, în jurul orei 22:00 și a doua oară, în data de 14 ianuarie, în jurul orei 02:00. Circa o tonă de pește a dispărut din bazinele crescătoriei. 

"Ursache și-a făcut provizii, o dat drumul la pești pe vale în jos. Mi-a terminat 1000kg de pește și nu face nimeni nimic", susține proprietarul fermei piscicole.

Proprietarul crescătoriei de păstrăvi a postat ulterior, pe o rețea de socializare, înregistrările cu ursul înfometat.

Ce trebuie să faci și să nu faci în pădure pentru a evita un conflict cu ursul:

  • Asigurați-vă că zona unde vă deplasați nu este ”împânzită” de urși. Fie că mergeți într-o simplă drumeție sau să culegeți ciuperci, sau fructe de pădure, trebuie să vă asigurați că zona unde vă deplasați nu este una cunoscută pentru atacurile urșilor sau prezența acestora. Astfel, este o regulă de bază să vă luați această măsură de precauție;
  • Nu plecați niciodată neînsoțiți. Mergeți într-un grup de patru sau mai mulți oameni și rămâneți aproape împreună. Grupurile de acea dimensiune sunt mai puțin probabile de a fi atacate sau în cazul unei tragedii, unul dintre membrii grupului poate cere ajutor;
  • Faceți mult zgomot. Chiar dacă vorbim de un animal feroce și ursul este la rândul lui speriat de zgomot sau sunete pe care nu le cunoaște. Astfel, când plecați cu mai mulți însoțitori asigurați-vă că discutați tare între voi, sau chiar să cântaţi. Mai există varianta să purtaţi agăţat de rucsac un aşa-zis BellBear (clopoțel anti-urs n.r), care sună de fiecare dată când te mişti. Clopoțelul este echipat cu un magnet care oprește sunetul atunci când nu este folosit. Atenție, însă! Autorităţile nu vă recomandă să fluierați, să folosiți un fluier sau să țipați. Aceste zgomote pot suna ca un animal în durere, care poate atrage un urs;
  • Nu plecați niciodată pe ceață sau ploaie. Verificați prognoza meteo înainte să vă deplasați și nu plecați sub nicio formă dacă se anunță ploi sau dacă este ceață. Cele două fenomene meteo cresc riscul unei astfel de întâlniri deoarece animalele se simt în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestări meteo şi ies în căutarea hranei, conform Agrointel.ro.
Comenteaza