Atenție la hoții cibernetici! O ardeleancă a crezut că trimite datele unei bănci, dar a rămas fără economii

Atenție la hoții cibernetici! O ardeleancă a crezut că trimite datele unei bănci, dar a rămas fără economii
| Foto: economedia.ro

Escrocii din mediul online continuă să folosească diverse metode de a păcălii oamenii. O femeie din Ardeal a fost ținta unei escrocherii, iar aceasta a rămas fără câteva mii de euro.

O femeie de 61 de ani din municipiul Alba Iulia a fost victima unei infracțiuni informatice prin metoda phishing.

Aceasta a primit un mesaj, pe telefonul mobil, de la un expeditor care a pretins că este un reprezentant al băncii la care deține un cont, și i-a fost comunicat faptul că datele contului bancar trebuie actualizate, pentru a evita blocarea acestuia.

Femeia a accesat linkul din mesaj și a completat datele solicitate, respectiv nume, prenume, datele cardului bancar precum și codurile primite ulterior, prin SMS, ca fiind din partea băncii, pentru autentificare în aplicația bancară, scrie Alba24.ro.

Escrocii au obținut control asupra banilor femeii și au efectuat tranzacții frauduloase, în valoare de 5.964 de lei și au lichidat un depozit de 10.000 de lei.

Polițiștii trag un semnal de alarmă și spun că "mesajele și e-mail-urile falsificate sunt o modalitate comună prin care infractorii încearcă să obțină datele personale. Este foarte important să fie verificată cu atenție adresa electronică (URL-ul) și să nu răspundeți solicitărilor fără a verifica autenticitatea acestora la banca emitentă".".

În cazul primirii unor mesaje prin email, trebuie verificată adresa de email a expeditorului, chiar dacă emailul pare transmis de bancă, pentru că escrocii se folosesc de denumirea băncilor atunci când creează adresele de email pe care le folosesc în activitatea infracțională.

"Dacă aceasta nu corespunde cu adresa de email a bancii al cărui client sunteți, ați putea fi tința unui atac de tip phishing. Trebuie să cunoașteți că, pentru actualizarea datelor personale bancare, este necesară prezența fizică a persoanei la ghișeul unității bancare. În plus, băncile nu cer datele cardului bancar. Ele dețin această informație și nu ar avea motiv să o ceară printr-un email sau printr-un SMS. Prin atenție sporită, reduceți riscul de a cădea în capcana phishingului”, au mai menționat polițiștii.

Comenteaza