Video Zid roman, descoperit în timpul lucrărilor de modernizare la Parcul I.L. Caragiale. Se știu 3 din cele 4 laturi ale fortificației

Zid roman, descoperit în timpul lucrărilor de modernizare la Parcul I.L. Caragiale. Se știu 3 din cele 4 laturi ale fortificației

Primarul Emil Boc a mers pe șantierul Parcului I.L. Caragiale din centrul Clujului, pentru a prezența clujenilor bucățile de zid român descoperite odată cu lucrările de modernizare a zonei verzi.

 

''Mă aflu pe șantierul din Parcul I.L. Caragiale. E un parc care se modernizează și lucrarea vizează nu doar parcul, ci stradă O. Petrovici, în zona Poștei Române, decopertarea Canalului Morii și legătură cu Podul Nemților spre Cetățuie. Vom amenaja locuri de joacă, bănci, plantăm încă vreo 50 de arbori în plus. Vom avea o redeschidere a orașului spre această zona din centru. Vom pregăti un taluz, faleză spre apă. Termenul de finalizare este anul viitor. Anul viitor vom îndepărta și gheretele din Piață Mihai Viteazu și vom decopertă și acolo.

Cireașa de pe tort, este un lucru unic descoperit în România, MNIT a reușit să găsească o incinta din epoca română. Se sapă la 4 m adancine, ce vedeți acolo jos, zidul chiar de jos este fortificația română a orașului (anii 117-124), deasupra este partea medievală. Un asemenea zid de incinta mai găsim pe Napoca 15, unul în zona Teatrului Puck, nu a fost descoperită încă extremitatea dinspre nord - se presupune că ar fi în zona Prefecturii. Acest zid este parte a fortificației române Napoca.

Ce vrem noi să facem aici? Să o lăsăm deschisă, să se poată bucură clujenii, profesorii să poată veni aici să facă ore. Am cerut specialiștilor să vină se ne spună cum să conservăm această zonă'', a declarat primarul Emil Boc.


Suprafața totală care va fi amenajată este 11.676 mp, fiind alcătuită din următoarele suprafețe:

- Parcul I.L. Caragiale - suprafață amenajată 4.864 mp.

- Strada O. Petrovici - suprafață amenajată 4.597 mp.

- Strada G. Barițiu - suprafață amenajată 2.215 mp.

Amenajarea acestor spații se va realiza în corelare cu proiectele realizate anterior pentru strada Regele Ferdinand și străzile adiacente.

Se va reamenaja integral suprafața Parcului I.L. Caragiale, cu identificarea și păstrarea vegetației valoroase și sănătoase existente, pentru a crea o atractivitate mai mare în rândul publicului decât există în prezent.

Totodată, prin acest proiect se va realiza descoperirea canalului Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor 80 cu o dală de beton. Prin descoperirea acestui al doilea curs de apă ca importanță în oraș, acesta devine parte integrantă a parcului. În consecință, se vor realiza amenajări și sistematizări pe verticală pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă, însoțite de amenajări peisagere specifice cursurilor de apă.

Durata de execuție a lucrărilor este de 14 luni. Proiectarea și execuția sunt realizate de asocierea dintre S.C. NORDCONFOREST S.A și S.C. Costin și Vlad Birou de Proiectare S.R.L. Investiția este de 4 milioane de euro.

Comenteaza