Zapada, mai scumpă la Cluj

Zapada, mai scumpă la Cluj
După ce li s-au prelungit contractele fără licitaţie, cel puţin iarna aceasta, cele două firme care se ocupă cu salubrizarea străzilor din oraş au cerut o actualizare a preţurilor practicate.

Zapada de anul acesta va costa primăria cu 3% mai mult decât estimările pe contract. Rosal şi Brantner au contracte prelungite, din octombrie până la finalizarea noii licitaţii lansată de primărie, aşa că s-au grăbit să ceară tarife mai mari. Consilierii locali vor dezabate, la şedinţa de miercuri, un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor practicate de Rosal şi Brantner pe contractul de salubritare stradală cu peste 3%.

Licitaţia deschisă pentru concesionarea serviciului de salubrizare stradală si deszăpezire din municipiul Cluj-Napoca (contract pe 8 ani, estimat la 30 de milioane de euro) a fost fixată în 23 decembrie, când este termenul limită pentru depunerea ofertelor. Aceasta după contestaţii şi modificarea caietul de sarcini la care administraţia locală a fost obligată printr-o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Contractul pentru activitatea de salubrizare stradală (spălat străzile vara şi deszăpezit iarna) este împărţit între Rosal Grup şi Brantner Servicii Ecologice. Primăria a semnat contractele cu cele două societăţi în 2005, pe o perioadă de opt ani, până în octombrie anul acesta. Totuşi, ca să nu fie probleme cu activitatea de deszăpezire din această iarnă, forul local clujean a decis ca noile contracte pentru activitatea de salubrizare stradală să fie încheiate după 15 martie 2014, indiferent de data la care va fi adjudecată noua licitaţie.

Cum Rosal şi Brantner au garantate contractele iarna aceasta, cele două societăţi au şi cerut actualizări de tarife. Adică majorarea actualelor tarife cu 3,20%. Forul local va dezbate un proiect de hotărâre în acest sens la şedinţa de miercuri, propunerea venită de la cele două societăţi fiind avizată de comisia de preţuri şi tarife a primăriei.

La finalul lui 2012, consilierii locali au avizat creşterea tarifelor de contract, cu 10%, motivând că este vorba de o creştere mai mică decât cea solicitată şi că preţurile n-au mai crescut din 2010. În 2013, cele două firme au mai cerut prelungirea contractelor până în 2017. Consilierii locali n-au fost de acord, mai mult, edilul Emil Boc a anunţat public că nu va prelungi contracte ci va face licitaţie. Cu toate acestea, organizarea noii licitaţiei s-a făcut foarte lent, a venit iarna, iar consilierii locali au decis, ca să nu aibă probleme, să mai acorde zăpada 2013-2014 aceloraşi operatori, Rosal şi Brantner.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Mass Media al primăriei, în 2012, Rosal şi Brantner au încasat peste 21 de milioane de lei pentru curăţenia stradală la Cluj-Napoca pe timp de vară şi iarnă, sumă din care Rosal a încasat peste 12 milioane de lei. De obicei, suma pe care societatea Rosal o încasează pentru serviciile de salubrizare stradală este mai mare decât cea care intră în conturile Brantner, pentru că se ocupă de un sector mai mare şi mai dificil (circa 60% din oraş "aparţine" Rosalului). În 2013, cele două societăţi au încasat de la primărie 200.000 de euro pentru curăţarea oraşului de zăpadă. Asta înseamnă ca, iarna 2014, va aduce venituri suplimentare firmelor, raportate la intervalul ianuarie-martie 2013, mai mult cu 6.000 de euro, cel puţin, având în vedere că, dacă va fi o iarna grea, veniturile încasate de cele două societăţi sunt mult mai consistente.

Oraşul curăţat pe două sectoare

Contractul pentru activitatea de salubrizare stradală (spălat străzile, vara şi deszăpezit, iarna) pentru sectorul I (cartierele Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, D. Rotund şi circa 80% din zona centrală) este deţinut de către Rosal, care trebuie să cureţe 348 străzi. În sectorul II intervine Brantner, care are în administrare cartierele Gheorgheni, Mărăşti, Între Lacuri, Bulgaria, A. Mureşanu, Someşeni şi circa 20% din zona centrală, în total, 320 de străzi.

 

Comenteaza