Vor îngheța copiii din Cluj la iarnă în școli? Primarii din județ cer bani pentru centrale și reparații

Vor îngheța copiii din Cluj la iarnă în școli? Primarii din județ cer bani pentru centrale și reparații
| Foto: stirileprotv.ro

Sezonul rece bate la ușă, dar multe școli și grădinițe din județul Cluj se confruntă cu diverse probleme care nu își au locul într-o țară din Uniunea Europeană. Acestea au nevoie de bani pentru reparații urgente, pentru înlocuirea centralelor termice sau chiar pentru achiziționarea unora noi, acolo unde încălzirea se face încă la sobă.

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Cluj, de joi, 29 septembrie 2022, se regăsește și proiectul de hotărâre privind alocarea unor sume din fondul de rezervă al bugetului local al Judeţului Cluj în anul 2022.

Potrivit referatului de aprobare, primarul comunei Borșa solicită acordarea unui ajutor în sumă de 17.600 lei din fondul de rezervă al bugetului local al judeţului în vederea finanțării proiectului Reparații curente la Grădinița cu program normal din comuna Borșa, judeţul Cluj.

Comuna Borșa menționează că în urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în perioada 20.08.2022 – 22.08.2022, acoperișul grădiniței a fost avariat, existând infiltrații de apă prin plafon, astfel fiind afectată activitatea preșcolarilor. Comuna Borșa a luat măsuri de urgență în vederea reparării acoperișului. Se solicită suma menționată în regim de urgență având în vedere că activitatea preșcolarilor a început la 05.09.2022, iar primăria nu dispune de suma necesară reparațiilor.

O altă solicitare vine de la edilul comunei Cășeiu, care cere acordarea unui ajutor în sumă de 70.000 lei din fondul de rezervă al bugetului local al județului, în vederea finanțării proiectului Reparații de importanță majoră la Grădinița Sălătruc și la Școala Cășeiu din comuna Cășeiu.

Comuna Cășeiu menționează că în urma fenomenelor meteorologice din această perioadă s-au produs daune la pereții exteriori ai clădirilor de învățământ din comună, iar apa se infiltrează în interior și este nevoie să se intervină la repararea sistemului pluvial al acoperișului. La școala din Cășeiu s-au deteriorat câteva panouri de gard care pun în pericol siguranța elevilor. Suma necesară nu poate fi alocată din bugetul local din cauza lipsei de fonduri.

Primarul comunei Sânmărtin solicită acordarea unui ajutor în sumă de 110.000 lei din fondul de rezervă al bugetului local al județului, în vederea finanțării proiectului Reabilitare termică în Școala gimnazială Cutca, comuna Sânmărtin.

Comuna Sânmărtin menționează că Școala din Cutca are nevoie de o centrală termică deoarece în prezent încălzirea se face cu ajutorul unor sobe de teracotă vechi, motiv pentru care activitatea didactică se realizează în condiții neprielnice (fum, frig). Primăria se află într-o situație de maximă dificultate financiară.

Tototdată, edilul din comuna Mica solicită acordarea unui ajutor în sumă de 130.000 lei din fondul de rezervă al bugetului local al județului, în vederea finanțării proiectului Achiziție centrală termică pentru Școala din Sânmărghita, comuna Mica.

Comuna Mica menționează că Școala din Sânmărghita are nevoie de o centrală termică nouă deoarece centrala actuală este veche (peste 15 ani), iar în prezent nu mai are randamentul necesar încălzirii unității de învățământ din localitatea Sânmărghita. Primăria nu are posibilitatea de a aloca din bugetul local suma menționată.

O altă solicitare vine de la primarul comunei Panticeu, care dorește acordarea unui ajutor în sumă de 160.000 lei din fondul de rezervă al bugetului local al județului, în vederea finanțării proiectului Achiziție centrală termică pentru Școala gimnazială Iuliu Hațieganu Panticeu, comuna Panticeu.

Comuna Panticeu menționează că Școala din Panticeu are nevoie de o centrală termică nouă deoarece centrala actuală s-a defectat și nu mai poate fi reparată, iar pentru buna desfășurare a procesului de învățământ a celor 300 de elevi este nevoie de încălzire corespunzătoare. Suma precizată este imposibil de suportat din bugetul local fiind o comună mică cu buget limitat.

Comenteaza