Vineri vine Bosch. Ce prevede contractul

Vineri vine Bosch. Ce prevede contractul
Compania Bosch intră, oficial, în parcul industrial Tetarom III din Jucu, vineri. Preşedintele administraţiei judeţene, Alin Tişe, spune că Bosch nu va pleca asemeni companiei Nokia, fără a plăti despăgubiri.

Consilierii judeţeni sunt convocaţi astăzi în şedinţă extraordinară pentru a aproba contractul ce urmează să se semneze vineri cu compania germană Bosch. Clauzele acestui contract nu vor fi secretizate, a ţinut să precizeze preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, cu execepţia prevederilor care ţin de securitatea halei pe care o va construi Bosch. Pentru cele 21,5 hectare, Bosch se obligă să achite o redevenţă anuală de 0,1 euro pe metru pătrat (adică 21.500 de euro). Investiţia este evaluată la peste 75 de milioane de euro, urmând să aducă pe piaţă până la 2.000 de noi locuri de muncă.

Potrivit normativelor de funcţionare a parcurilor industriale, după ce îşi va finaliza investiţia, compania Bosch va avea posibilitatea să cumpere terenul din Tetarom III, pe care în prezent îl preia printr-un contract de superficie. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a afirmat că în momentul în care Bosch îşi va exprima dorinţa de a cumpăra cele 21,5 hectare se va realiza o expertiză care să stabilească preţul de vânzare. Pentru compania Nokia, de pildă, s-a stabilit un preţ de circa 6 euro pe metru pătrat, însă finlandezii au renunţat la ideea de a cumpăra, având în vedere că nu intenţionau să rămână prea mulţi ani în România.

În cazul Bosch, administraţia judeţeană se aşteaptă la un parteneriat mai trainic. "Dacă Bosch va pleca, aşa cum a procedat şi Nokia, am avut grijă ca de data aceasta să stipulăm o clauză prin care îi putem obliga să ne achite despăgubiri. La acest moment, compania trebuie să achite redevenţa anuală de 0,1 euro pe metru pătrat, pe an, în conformitate cu reglementările din regulamentul societăţii Tetarom. În sensul acesta, vom semna un contract de constituire de drepturi reale de superficie. După realizarea investiţiei, Bosch va avea posibilitatea să cumpere terenul", a comentat Tişe.

Forma finală a contractului ar urma să se adopte în şedinţa CJ de astăzi. "Consilierii vor analiza fiecare clauză din contract şi vor face ultimele propuneri înainte de a-l adopta. Vineri ne întâlnim cu reprezentanţii Bosch pentru a semna contractul", a spus Tişe. El a precizat că nu s-a cerut ca acest contract să fie secretizat. "Doar acele clauze care ţin de securitatea halei, mai exact de bucătăria internă a societăţii, nu vor fi publice. În rest, toate clauzele care ţin de înţelegerea cu administraţia judeţeană vor fi publice", a precizat Tişe.

Bosch s-a angajat să realizeze o investiţie de peste 75 de milioane de euro, ce implică o hală de producţie (pentru componente auto), cantină, clădire de birouri, parcări, etc. În decurs de câţiva ani, Bosch se angajează să asigure până la 2.000 de locuri de muncă. Preşedintele CJ a menţionat că în curând se va finalize şi înţelegerea cu compania italiană De'Longhi. "Aceasta a semnat deja pentru preluarea halei Nokia. Ca atare, va beneficia de acelaşi regim pe care l-a avut şi Nokia în parcul din Jucu, urmând să decidă ulterior dacă va dori să cumpere terenul", a spus Tişe.

 

 

Etichete
Comenteaza