Video Foto Vine o nouă criză a gunoaielor. Cât mai rezistă rampa temporară

Vine o nouă criză a gunoaielor.  Cât mai rezistă rampa temporară
Rampa temporară
Vine o nouă criză a gunoaielor.  Cât mai rezistă rampa temporară
Vine o nouă criză a gunoaielor.  Cât mai rezistă rampa temporară
Vine o nouă criză a gunoaielor.  Cât mai rezistă rampa temporară
Vine o nouă criză a gunoaielor.  Cât mai rezistă rampa temporară

Un activist de mediu susține că rampa temporară de deșeuri a Clujului va fi plină până în august.

Activistul de mediu Szakats Istvan aruncă Clujul în aer. Acesta susține că rampa temporară se va umple până în luna august 2018 și că ne îndreptăm către o nouă criză a deșeurilor.

”Vineri am filmat cu drona la rampa RADP. Din imaginile și datele GPS furnizate de dronă am construit modelul 3D al Muntelui de Gunoi și i-am calculat volumul. Iese 144.885,25 metri cubi. Asta înseamnă aproximativ 270.000 tone. Capacitatea autorizată a rampei e de 358.000 tone. Clujul produce anual 200.000 tone de gunoi. Faceți aritmetica: în patru luni, gunoiul ne va fi la gât. Am făcut și un calcul alternativ, pe baza unghiurilor rampei. Unghiul de umplere este dat de unghiurile versanților est-vest, mai mici (vezi secțiunile). Până la vârf - minus un loc de excavator - mai e mai puțin de 12%. Cât este Vulcanul acum, s-a acumulat în aproape trei ani. Prin calcule elementare, în 4 luni muntele e complet. Cu vârf. Asta înseamnă că și să crești din pix capacitatea autorizată a Muntelui la infinit, pe baza inițială de 10.000 mp nu mai ai unde clădi un munte mai mare de gunoi. Că nu încape. Fizica, bat-o vina”, a scris Szakats Istvan.

 

Punctul de vedere al lui Szakats diferă semnificativ de cele ale autorităților. Directorul RADP, Ioan Pantelimon, susține că, în 15 aprilie, pe rampă se aflau 195.244 tone de deșeuri. Asta înseamnă 54,5% din capacitatea depozitului temporar.

Viceprimarul Dan Tarcea este și mai liniștitor. ”Este o greșeală. Numai 40% din capacitatea rampei este ocupată”. 40% din totalul de 358.000 de tone ar presupune 143.200 tone, aproape jumătate din cât a calculat Szakats.

Ideea este așa: rampa termporară a Clujului trebuie să depoziteze gunoaiele locuitorilor municipiului până la deschiderea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. CMID trebuia să fie terminat de patru ani, dar nu e. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a asigurat că prima celulă a CMID va fi deschisă până la finalul anului. Nu putem să sperăm că rampa Clujului nu se va umple până la deschiderea centrului, altfel începe o nouă criză, care înseamnă gunoaie la ușă sau o explozie a prețului pe familie, întrucât deșeurile vor trebui transportate la sute de kilometri distanță.

Comenteaza