Vin toaletele de 200.000 de euro. Doar că nu vor fi instalate

Vin toaletele de 200.000 de euro. Doar că nu vor fi instalate
Toaletele publice noi se vor igieniza singure.

Clujul va avea patru toalete noi, în valoare totală de aproape 200.000 de euro. Pentru început, vor sta într-un depozit.

Primăria a anunțat că va instala patru toalete publice în Cluj-Napoca. ”Vor fi toalete ultramoderne, care vor putea fi utilizate inclusiv de persoane cu dizabilități. Am stabilit și locurile unde acestea vor fi amplasate”, a spus primarul Emil Boc. Toaletele vor sosi la Cluj luni, însă nu vor fi instalate. Motivul este că nu sunt gata rețelele utilitare pentru cele patru amplasamente alese. Acestea au nevoie de apă curentă, canalizare și energie electrică. Până la instalare, băile vor sta în depozitul RADP.

Iată cum vor fi poziționate noile toalete: în Parcul Central, lângă aparatele de fitness, în Baza Sportivă Gheorgheni, pe B-dul 1 Decembrie 1918 – lângă locul de joacă și în Piața Mihai Viteazu, lângă agenția Tarom. Inițial s-au luat în discuție și amplasamente în Parcul IL Caragiale și pe Aleea Stadion, dar aceste soluții au fost abandonate.

900.000 lei

este valoarea acestui proiect, adică 191.489 de euro.

Cea care a propus anul trecut, pe website-ul bugetareparticipativă.ro, proiectul „Toalete pentru toţi" este Diana Galoș. „Propunem amplasarea în locuri strategice din centrul oraşului a unor obiecte atragătoare de mobilier urban cu rol de toalete publice.

Designul acestor obiecte poate fi rezultatul unui concurs de idei sau ele pot fi achiziționate direct de la un producător specializat. Caracteristicile unor astfel de obiecte trebuie să fie următoarele:

- accesibilitatea şi adaptarea pentru grupuri vulnerabile (persoane în vârstă, mame cu copii, persoane cu dizabilităti, persoane cu traumatisme temporare)

- igiena impecabilă asigurată prin funcția de autocurăţare. Acest aspect este esenţial pentru toate categoriile mai sus menționate care sunt nevoite să atingă toate suprafeţele şi accesoriile toaletei. Astfel, prin accesibilitate, adaptare, igiena şi un design inovator, propunem în oraş o serie de obiecte-reper", a scris Diana, o tânără urbanistă.

Proiectul ei s-a aflat printre cele câştigătoare, adunând în faza finală 247 de voturi. Bugetul estimat era de 150.000 de euro.

În acest moment, în oraș există patru toalete publice: două în Parcul Central, una în Piaţa Unirii şi una în Piaţa Ştefan cel Mare, în spatele Teatrului Naţional. 

Marile oraşe ale lumii au toalete publice elegante şi, în acelaşi timp, discrete. Tehnologia modernă permite ca aceste WC-uri să beneficieze de igienizare automată, fără să mai fie nevoie să intre tanti Florica în baie cu mopul. Toaletele sunt programate cu ajutorul unui software să spele şi să dezinfecteze interiorul vasului de WC, dar şi chiuveta sau pardoseala. Mai mult, detectează prezenţa copiilor, a adulţilor sau a mai multor persoane pentru a permite folosirea finală în siguranţă a toaletelor. Un sistem pneumatic automat permite deschiderea şi închiderea uşii chiar şi în lipsa curentului electric. Aceste băi sunt dotate inclusiv cu un buton de panică.

Comenteaza