Viitorul Centru Integrat de Transplant din Cluj va costa peste 1 MILIARD de lei. Tișe, noi „săgeți” către Ministerul Sănătății

Viitorul Centru Integrat de Transplant din Cluj va costa peste 1 MILIARD de lei. Tișe, noi „săgeți” către Ministerul Sănătății
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Consilierii județeni ai Clujului au votat, marți, pentru actualizarea costurilor aferente lucrărilor de execuție a viitorului Centru Integrat de Transplant. Astfel, suma a depășit pragul de 1 miliard de lei.

În urmă cu doi ani de zile, în iarna lui 2021, Consiliul Județean Cluj aproba valoarea investiției la 950.750.304,93 lei (inclusiv TVA). Tot atunci, valoarea proiectului conex, care prevede amenajarea urbană pentru ansamblul Clinicilor Universitare, a fost aprobată în sumă de 19.758.364,88 lei (inclusiv TVA).

La doi ani distanță, a fost nevoie de o actualizare a proiectului de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean nr. 229/2022 privind aprobarea Proiectului ”CONSTRUIREA CENTRULUI DE TRANSPLANT MULTIORGAN CLUJ” și a Hotărârii Consiliului Județean Cluj nr. 241/2021 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții “ANSAMBLUL CLINICILOR UNIVERSITARE – AMENAJARE URBANĂ ȘI PEISAJERĂ.

Astfel, potrivit votului de marți, valoarea actualizată pentru Centrul de Transplant Multiorgan din Cluj este de 1.141.338.028,538 lei, iar valoarea proiectului ansamblului Clinicilor Universitare a ajuns la 25.195.504,342 lei.

Potrivit documentației, indicatorii actualizați reflectă situațiile economice dificile din ultimii doi ani și au menirea de a asigura realizarea lucărilor în condițiile actuale de piață.

De unde ar putea veni banii

Centrul de Transplant Multiorgan nu a reușit să prindă finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a început un „război” cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe care l-a acuzat că blochează marile proiecte de sănătate ale Clujului.

Despre acest proiect aș vrea să spun că suntem în faza de licitație, de analiză și adjudecare a licitației. Proiectul este unul avansat, după cum suntem în faza de analiză și adjudecare pentru un alt proiect, cel al Spitalului de Copii. Cele două proiecte sunt de departe primele la nivel național, dar nu sunt pe lista PNRR, din păcate. Am speranța că în scurt timp vom obține finanțarea pentru Spitalul Pediatric Monobloc.  

Sunt convins că vom obține finanțare. În condițiile în care acum proiectul este fără finanțare, nu ai cum începe lucrările.  Luăm în calcul mai multe surse de finanțare ca fiind posibile pentru Centrul Multiorgan. Analizăm mai multe scenarii de finanțare: fie prin PNRR, fie prin fondul de Sănătate pentru finanțare obiectivelor care nu sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Poate fi aplicată și măsura semnării contractului cu termen suspensiv. Se analizează posibilitatea de a face și o concesiune de lucrări pentru Centrul de Transplant din Cluj.  Sunt foarte hotărât să ne batem pentru aceste finanțări. Cunoscând însă lipsa de empatie a ministerului Sănătății, să zic așa, mă aștept ca după ce va fi realizat ministerul să nu-l acrediteze, să nu vrea să-l preia.  De doi ani lucrăm la acest proiect”, a afirmat Alin Tișe.

Centrul Integrat de Transplant

Edificiul medical ultramodern, de pe str. Hașdeu, va integra facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, iar în cadrul acestuia toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.

Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va avea 280 de paturi pentru pacienți, 176 de locuri de parcare și va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc.

Comenteaza