Victorie pentru Aeroportul Cluj

Victorie pentru Aeroportul Cluj
Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a obţinut o victorie importantă în războiul împotriva unui alt aeroport din Transilvania, acuzat de crearea unei concurenţe neloiale prin primirea de subvenţii directe din bani publici.

Tribunalul Cluj dă dreptate de cauză aeroportului clujean în conflictul cu R.A. Aeroportul Transilvania Târgu Mureş: acesta a câştigat, în acest an, două procese intentate împotriva celui din urmă. 

Astfel, prin sentinţele date, s-a dispus anularea a două hotărâri ale Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, una din 2013, privind aprobarea contractării şi garantării unei finanţări rambursabile în valoare de 89.000.000 lei pentru amenajarea accesului şi a parcării Aeroportului Transilvania din Târgu Mureş, iar cealaltă din 2011, privind finanţarea serviciului de interes economic general pentru serviciile de deservire la sol (handling la sol) a aeronavelor de la Aeroportul Târgu Mureş.

Concluzia instanţei clujene a fost că ambele măsuri luate de CJ Mureş în favoarea aeroportului din reşedinţa de judeţ generează în mod direct un avantaj economic pentru acesta în raport cu orice alt operator de pe piaţa deschisă concurenţei.

"Toate acţiunile Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC) au fost promovate pentru protejarea intereselor comerciale şi economice ale Aeroportului Cluj şi ale judeţului Cluj şi pentru stoparea practicilor ilegale de finanţare a activităţilor comerciale şi de supracompensare a serviciului de interes economic general încredinţat aeroportului Târgu Mureş care distorsionează competiţia, crează un avantaj economic nelegal pentru Aeroportul Târgu Mureş şi care reprezintă în fapt acordarea unui ajutor de stat de la bugetul judeţului Mureş.

În continuare Aeroportul va urmări şi va susţine aplicarea unui sistem corect şi legal de finanţare pentru aeroporturile cu care este în competiţie, în conformitate cu reglementările naţionale şi europene, competiţie care să contribuie la evoluţia aviaţiei civile din România pe principii legale de finanţare şi de dezvoltare, în folosul pasagerilor şi cetăţenilor judeţului Cluj care beneficiază de serviciile de transport aerian", au transmis reprezentanţii AIAIC.

Conflictul dintre cele două aeroporturi a început pe vremea când la şefia Consiliului Judeţean Cluj era Alin Tişe, autorităţile clujene acuzându-le pe cele mureşene de alocări ilegale de fonduri.

În martie 2013, Tribunalul Neamţ a admis în favoarea Sindicatului din cadrul Aeroportului Cluj-Napoca, acţiunea de anulare a hotărârii din 2011 privind încredinţarea serviciului de interes economic general pentru Aeroportul Târgu-Mureş, considerând că prin această hotărâre s-a asigurat, în mod ilegal, finanţarea din banii publici ai judeţului Mureş a unor activităţi comerciale, contrar prevederilor legale naţionale şi comunitare, care prevăd că din banii publici se pot finanţa numai activităţile fundamentate şi necesare pentru prestarea serviciului de interes economic general. Decizia luată a fost menţinută şi de sentinţa Tribunalului Cluj.

Niciuna din cele două hotărâri ale instanţei clujene nu sunt definitive, iar Aeroportul Târgu Mureş are posibilitatea, conform prevederilor legale, să o atace prin recurs.

Comenteaza