Video Viceprimarul din Cluj-Napoca, ultimele informații despre metrou: „Lucrăm la componenta de proiectare. Este o mare provocare să faci un asemenea obiectiv”

Viceprimarul din Cluj-Napoca, ultimele informații despre metrou: „Lucrăm la componenta de proiectare. Este o mare provocare să faci un asemenea obiectiv”

Ultima noutate legată de metrou este că primăria Cluj-Napoca a prelungit cu peste o lună, până la 12 ianuarie 2024, termenul-limită pentru depunerea ofertelor la contractul pentru supervizarea lucrărilor la Magistrala M1.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a oferit, la ZIUA LIVE, ultimele detalii legate de cel mai scump proiect de infrastructură din istoria Clujului.

Da, s-au făcut pași înainte. Se lucrează la componenta de proiectare. Este o mare provocare să faci un asemenea obiectiv. Noi avem întâlniri săptămânale cu cei de la metrou, pentru a putea să pregătim exact proiectul. Fie că discutăm de studii geotehnice suplimenare, fie că discutăm de pregătirea descărcărilor arheologice sau de cum se va desfășura traficul pe perioada lucrărilor, lucrăm la toate aceste elemente, plus obținerea avizelor necesare. În momentul în care avem date complete și vom putea face următorul calendar al lucrărilor, îl vom face public”, a declarat, la ZIUA LIVE, Dan Tarcea.

Magistrala de metrou M1 cu finanțare PNRR are 21 de stații, costă 9 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei fonduri din PNRR, iar termenul de realizare este de 8 ani. Constructor va fi Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arcada.

Etapa de proiectare a primei magistrale de Metrou din Cluj-Napoca a început la 1 septembrie 2023, iar Guvernul pregătește inclusiv despăgubiri-record pentru proprietarii care vor fi expropriați. Exproprierea terenurilor pentru construirea metroului de la Cluj Napoca va costa 283 milioane lei, potrivit unui Proiect de Hotărâre de Guvern pe care Ministerul Transporturilor îl va trimite Executivului spre aprobare.

Pentru prima linie de metrou din Cluj-Napoca vor fi expropriate 486 de imobile (case și terenuri) cu o suprafață totală de peste 400 000 mp. din care aproape 60 000 mp. construiți. Printre expropriați, producătorul de bere Ursus, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Compania Kaufland, Avicola Gilău. 

Comenteaza