Viceprimarul Dan Tarcea: „Părinții nu ar trebui să se înghesuie, cel puțin în clasele 0-8, să își aducă copiii la școli în zonele centrale. Se poate face învățământ de calitate și la școlile de cartier”

Viceprimarul Dan Tarcea: „Părinții nu ar trebui să se înghesuie, cel puțin în clasele 0-8, să își aducă copiii la școli în zonele centrale. Se poate face  învățământ de calitate și la școlile de cartier”
| Foto: facebook Scoala Gimnaziala Iuliu Hațieganu

„Înghesuirea” elevilor la școlile din centru continuă să rămână o problemă la Cluj-Napoca. Părinții nu ezită să își facă flotant pentru a-și aduce copiii la școli de prestigiu din centrul orașului, în defavoarea școlilor de cartier și aglomerând în acest fel traficul.

Problema e veche, însă nu poate fi rezolvată prin constrângeri, crede viceprimarul Dan Tarcea. Acesta susține că soluțiile trebuie să vină în mod natural, prin creșterea calității actului de învățământ la școlile de proximitate, lucru care de altfel, a început să se vadă, așa încât părinții să nu mai tentați doar de școlile din centru.

„Sunt, în continuare, părinți care își fac flotant în zone centrale sau alte zone, pentru a putea să-și înscrie copiii la școală, sunt părinți care locuiesc în Florești, care locuiesc în zona metropolitană și care vor să își aducă copiii la Cluj pentru a învăța.

Nu există nicio modalitate de a-i constrânge să meargă în zona de proximitate (să-și înscrie copiii – n.red). Cred că rezolvarea acestei chestiuni trebuie să fie oarecum naturală, prin creșterea calității școlilor de cartier. Sunt unele școli de cartier care au rezultate extrem-extrem de bune, de aceea cred că părinții nu ar trebui să se înghesuie – cel puțin în clasele 0-8 – să își aducă copiii în zonele centrale.

Am văzut că în ultima perioadă a crescut numărul copiilor din aceste zone (din școli – n.red), mă refer la școli precum Onisifor Ghibu, la Iuliu Hațieganu, la Ion Creangă, sunt școli care au solicitări din ce în ce mai mari pentru clase primare, dar nu numai acestea. Asta înseamnă că este oarecum o chestiune naturală, ca părinții să nu mai vină la școlile din zona centrală. Se poate face act de învățământ de calitate și la școli de cartier. Cea mai mare școală din Cluj este Onisifor Ghibu, peste 2500 de elevi, este în cartierul Grigorescu. Deci, clar crește calitatea actului de învățământ și la școlile de cartier”, a declarat Dan Tarcea pentru ZIUA de CLUJ.

Descentralizarea educației la Cluj este un subiect care a fost adus, recent, în discuție și de către primarul Emil Boc, în cadrul unei ședințe de Consiliu Local la care mai mulți părinți au solicitat ca ciclul primar de la Colegiul Național Gheorghe Șincai să nu se desființeze. Chiar dacă nu este o decizie a municipalității, ci a Consiliului de administrație a școlii, primarul a subliniat atunci că el susține descentralizarea învățământului, astfel încât școlile din centrul orașului și centru să nu mai fie aglomerate, încurajându-i pe părinți să își ducă copiii și la școli de cartier.

Viceprimarul Dan Tarcea subliniază că deși nu s-a luat încă o decizie finală, municipalitatea nu poate interveni într-o problemă ce ține de „bucătăria” școlii.

„Decizia de desființare a ciclului primar de la Liceul Gheorghe Șincai a apaținut Consiliului de administrație de la Șincai. Nu a fost o propunere a Inspectoratului Școlar Județean Cluj (IȘJ) sau a Primăriei, ci a venit exact de la fostul director de la Șincai. Până acum nu am primit nicio altă solicitare, deci lucrurile merg în continuare așa cum a fost și până acum, cu ciclul primar. Nu noi desființăm (clase – n.red), ci doar aprobăm acea listă în Consiliul Local, propunerile trebuie să vină de la școală și IȘJ. Nu este luată încă o decizie finală, dar dacă va rămâne așa, toți copiii care sunt la Șincai astăzi înscriși vor merge mai departe până la finalizarea cursurilor”, a mai spus Tarcea.

Comenteaza