Vicepreşedinţii consiliului judeţean, puşi să monitorizeze proiectele cu probleme

Vicepreşedinţii consiliului judeţean, puşi să monitorizeze proiectele cu probleme
Printr-o dispoziţie dată la începutul lunii februarie 2016, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat, i- a delegat pe cei doi vicepreşedinţi să monitorizeze proiectele de investiţii cu probleme ale judeţului.

„Domnul Călin Tuluc - vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj- se desemnează să exercite activitatea de monitorizare a derulării şi implementării următorelor proiecte de investiţii: "Sistem de management integrat al deşeurilor în Judeţul Cluj", "Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele - Prislop - Ic Ponor", se arată în dispoziţia dată de şeful forului judeţean.

Aceste două proiecte sunt pe fonduri europene, începute cu mulţi ani în urmă şi care trebuiau să fie gata demult. În cazul „Sistemului de management integrat al deşeurilor în Judeţul Cluj", cea mai mare problemă se înregistrează la construcţia Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), unde contractul cu vechea asociere constructoare a fost reziliat încă din 2014 iar recent CJ Cluj a postat pe SEAP anunţul privind o noua licitaţie pentru finalizarea lucrării.

Potrivit informaţiilor oferite de CJ Cluj, deschiderea ofertelor se va face în 22 martie 2016, iar termenul de realizare a lucrărilor licitate este de 18 luni. Practic, în cel mai fericit caz, centrul ecologic de deşeuri ar putea fi funcţional la sfârşitul anului 2017.

Din cauza nefinalizării acestui depozit ecologic, odată cu închiderea Pata Rât, foarte multe primării din judeţ sunt nevoite să transporte gunoaiele prin alte judeţe, cu costuri suplimentare suportate din banii oamenilor.

O situaţie asemănătoare se regăseşte şi la proiectul de modernizare a drumului turistic Răchiţele - Ic Ponor. Acest proiect, şi el aflat la a doua soluţie constructoare, după rezilierea contractului iniţial, trebuie să fie finalizat până în 30 iunie 2016, pentru ca judeţul să nu fie nevoit să returneze câteva milioane de euro către Uniunea Europeană.

În acest sens, consilierii judeţeni au şi aprobat alocarea din bugetul pe 2016 a sumei de peste 11 milioane de lei pentru finalizarea lucrării.

Al doilea vicepreşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, a fost desemnat să monitorizeze alte două proiecte importante ale forului judeţean, dezvoltarea Parcului Industrial Tetarom I şi realizarea Parcului Industrial Tetarom IV.

Lucrările de modernizare şi extindere cu 16,8 hectare a Parcului Industrial TETAROM I sunt în valoare totală de peste 42 de milioane de lei fără TVA din care finanţarea nerambursabilă asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regional este de 50%. Şi acest proiect trebuie finalizat până în iunie 2016, cu riscul de returnare a banilor europeni. Consiliul judeţean a acordat o atenţie sporită proiectului, alocând suma de 12 milioane de lei pentru finalizarea lui.

Parcul Industrial Tetarom IV a primit şi el o alocare consistentă din bugetul pe 2016, circa 14 milioane de lei.

 

Comenteaza