Video Foto Verde pentru Someș. Viitorul proiect de la Carbochim completează și conectează parcurile Armătura și Feroviarilor

Verde pentru Someș. Viitorul proiect de la Carbochim completează și conectează parcurile Armătura și Feroviarilor
Verde pentru Someș. Viitorul proiect de la Carbochim completează și conectează parcurile Armătura și Feroviarilor
Verde pentru Someș. Viitorul proiect de la Carbochim completează și conectează parcurile Armătura și Feroviarilor
Verde pentru Someș. Viitorul proiect de la Carbochim completează și conectează parcurile Armătura și Feroviarilor

Culoarul verde-albastru prinde culoare la propriu pe segmentul Someșului dintre cartierele Mărăști, Bulgaria și Iris. În iulie a fost inaugurat Parcul Armătura, iar curând va fi redeschis și Parcul Feroviarilor, a cărui amenajare va fi finalizată anul acesta. Însumate, cele două parcuri ajung la 8,5 hectare, cu deschidere spre râu.

Zona va fi și mai verde în viitor, ținând cont că proiectul prevăzut pentru transformarea platformei Carbochim integrează și zone verzi amenajate de peste alte 5 hectare, așa cum reiese din prezentarea proiectului realizată în comisia tehnică locală de urbanism.

Proiect acoperit cu verde

Zona de la Carbochim va fi cu totul transformată, avantajul investiției din perspectiva coridorului verde-albastru fiind acela că deschide întregul areal către public. În prezent, malul drept al Someșului este impracticabil, fiind izolat de zidurile platformei industriale. Apoi, va fi o coerență în dezvoltarea orașului, pentru că investițiile în amenajarea Parcurilor Armătura și Feroviarilor vor avea drept corespondent noile zone verzi create prin proiect. Dezvoltatorul și-a asumat chiar realizarea conexiunilor între parcuri, prin pasarele pietonale peste râu și alei velo și pietonale de-a lungul malului drept. Concret, cifrele verzi ale proiectului ca întreg sunt de 4,2 hectare aferente parcului nou creat, la care se adaugă 1 hectar ca amenajare propusă pentru malul râului Someș perimetral. Un total de 5,2 hectare de zone verzi amenajate prin proiect. Parțial, parcul va fi amenajat și peste parcarea subterană, IULIUS realizând astfel de spații verzi și în celelalte proiecte similare. Lucrările sunt complexe și presupun păstrarea unui strat de sol de până la 1,8 metri, astfel încât să se permită plantarea copacilor de mari dimensiuni și dezvoltarea lor în condiții normale, au mai arătat proiectanții în prezentările lor publice.

Întregul proiect va fi verde, mall-ul fiind prevăzut cu acoperiș înnierbat, cu zone interactive și grădini suspendate, dar și cu fațade pe care se extinde vegetația. La nivel de amenajare, proiectanții spun că au fost luate în calcul detalii legate de sustenabilitate și reziliență climatică, de la infiltrarea apei, sisteme de drenaj și de reutilizare a apei, până la utilizarea aleilor permeabile și selecția plantelor care susțin biodiversitatea.

Copaci de peste 60 de ani și 13 metri înălțime

Pentru acest proiect, au prins deja rădăcini în Cluj-Napoca peste 600 de arbori de mari dimensiuni. Vorbim despre platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, arborele Iudei, liriodendron și metasequoia, cu înălțimi de pînă la 13 metri și vârste care ajung și la 60 de ani. Acum sunt găzduiți într-o pepinieră amenajată în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Pe lângă cei 600 de copaci, alte peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni vor colora noile zone verzi, arată un comunicat transmis recent. Cum arată copacii din pepiniera IULIUS.

Demersul de amenajare a spațiilor verzi vizează și păstrarea a cât mai mult din vegetația existentă în prezent în arealul industrial și chiar a celei de pe malul Someșului, fiind realizate studii dendrologice cu acest scop.

În Cluj, IULIUS a amenajat un parc de 3 hectare pe malul lacului Gheorgheni, la Iulius Mall, un spațiu în care se desfășoară evenimente pentru toate vârstele. Este un loc mereu animat cu muzică, teatru și film, dar și unul în care clujenii se relaxează și fac mișcare.

Comenteaza