VERDE de la CJ Cluj. Bijuteria arhitecturală de la Răscruci va avea o nouă parcare

VERDE de la CJ Cluj. Bijuteria arhitecturală de la Răscruci va avea o nouă parcare

Consilierii județeni au aprobat, în ședința de joi, un proiect de hotărâre privind aprobarea cumpărării unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, unde va fi amenajată o parcare.

Potrivit reprezentanților forului administrativ județean, odată cu darea în folosință a obiectivului s-a constatat faptul că numărul existent de locuri de parcare situate în partea frontată a castelului) este insuficient chiar și pentru vizitatorii ocazionali.

Cu atât mai mult, în situația organizării unor evenimente de mare anvergură, locurile de parcare sunt insuficiente raportat la numărul mare de participanți care, datorită situării obiectivului (sat Răscruci, comuna Bonțida) nu pot călători cu un alt mijloc de transport decât autoturismul personal. Cu titlu de exemplu, precizăm că la Festivalul Internațional de Film Transilvania au participat peste 1.500 persoane, numărul autovehiculelor fiind de ordinul sutelor.

Pentru realizarea parcării a fost necesară identificarea unui teren care să aibă următoarele caracteristici:

a)      Suprafața minimă a terenului – 2000 mp

b)       Dotările / utilitățile minime necesare – alimentare cu energie electrică

c)      Amplasarea într-o anumită zonă,  - în vecinătatea Castelului

d)      Destinația care o va avea imobilul – parcare auto

În bugetul Județului Cluj pe anul 2024 a fost alocată suma de 4.580.000 lei pentru achiziția unui teren și realizării parcării.

În urma desfășurării procedurii de negociere, prețul final de cumpărare a imobilului este de 883.044 lei, respectiv 177.500 euro, așa cum rezultă din procesul – verbal de negociere”, se arată în referatul de aprobare.

Inaugurat anul trecut, Castelul Bánffy din Răscruci și-a recăpătat strălucirea în urma lucrărilor de restaurare, conservare și punere în valoare derulate de Consiliul Județean Cluj prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene, cu o valoare de cca. 11,5 milioane de euro.

Lucrările au vizat atât zidurile interioare și exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități, cât și componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.

Proiectul a avut drept obiectiv transformarea Castelului într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județ, etajul castelului cuprinzând un spațiu destinat unei biblioteci/mediateci, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. Totodată, subsolul imobilului include un spațiu expozițional.

Investiția a vizat și restaurarea parcului castelului, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă. Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică și de plantare de arbori și au fost consolidate și alte trei imobile care au destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

Comenteaza