Foto Valea Becaş, acum o junglă, rol fundamental în reţeaua de spaţii verzi din zona Parcului Est

Valea Becaș are un rol fundamental în dezvoltarea unei viitoare rețele de spații verzi interconectate.

"Valea Becașului este printre elementele naturale cele mai subestimate din sud-estul orașului, având un rol fundamental în dezvoltarea unei viitoare rețele de spații verzi interconectate atât de necesare pentru ecologie, recreere, reziliență în fața inundațiilor și a încălzirii climei, dar și pentru dezvoltarea coridoarelor de mobilitate alternativă prin mijlocul naturii atât pentru legături de proximitate cât și pentru legături la scară urbană.

În acest sens, ne bucurăm că întregul culoar de 2 km al Becașului dintre Strada Soporului și Calea Someșeni a fost inclus în proiectul pentru Parcul Est. Valea este accesibilă pentru moment doar celor cu apetență pentru explorare, dar o parcurgere a acesteia relevă deja bogăția și diversitatea de atmosfere întâlnite de-a lungul său, precum și proximitatea obiectivelor ce ar putea fi legate de acest coridor'', transmit cei de la proiectul Parcul Est. 

Parcul Est va fi modernizat în urma unui concurs internaţional de soluţii: PREMIUL I (contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 6.288.360 RON, fără TVA) – Metapolis Architects S.P.R.L. în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L. Autor principal: Metapolis Architects, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass.  Scopul concursului a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării Parcului Est din Cluj-Napoca, pentru atribuirea contractului de proiectare.

Zona care poartă deja denumirea de „Parcul Est” are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Noua amenajare va asigura conservarea habitatului sălbatic, dezvoltat spontan, al zonei.

Totodată, s-a dorit amenajarea unui parc care să îndeplinească funcțiunile obișnuite pentru acest fel de spații publice și care să reactiveze social și funcțional zona prin atractivitatea peisajeră a cadrelor create. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va deveni un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice a municipiului Cluj-Napoca.

Comenteaza