Utilaj special pentru recoltarea vegetaţiei acvatice de pe Someş

Utilaj special pentru recoltarea vegetaţiei acvatice de pe Someş
Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a achiziţionat un utilaj pentru recoltarea vegetaţiei acvatice de pe Someş. Momentan este în probe la acumularea Gilău. Începând de luni, 3 octombrie 2016, utilajul va fi folosit pentru recoltarea vegetaţiei acvatice din zona Pod Garibaldi - Sala Sporturilor din Cluj-Napoca.

"Utilajul poate să intervina în locuri care nu sunt accesibile utilajelor convenţionale, are sistem de propulsie atât pe apă cât şi pe uscat, şi dispune de echipamente menite să simplifice procedurile de colectare a vegetaţie şi a plutitorilor. Menţionăm că, pe parcusul acestei luni Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj a realizat acţiuni de igienizare în albia Someşului-Mic, zona Pod Garibaldi-Pod Elisabeta, unde s-au colectat aproximativ 35 metri cubi deşeuri", se arată într-un comunicat remis presei.

Încă de la începutul lunii august 2016, Primăria Cluj-Napoca împreună cu Compania de Apă Someş-Tisa şi cu Garda de Mediu Cluj a elaborat un plan de igienizare a Someşului de-a lungul celor 14 kilometri pe care îi străbate pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca.

Într-o primă fază, Garda de Mediu a intensificat controalele în tot judeţul şi promis că va aplica amenzi tuturor celor ce aruncă gunoaie sau poluează în vreun fel apa. Ulterior, un echipaj format din patru persoane, angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, a parcurs cursul apei cu barca şi a adunat deşeurile.

Etapa finală a planului de igienizare a Someşului prevede instalarea unor stăvilare la ieşirea din oraş, în Grigorescu şi la intrarea în Floreşti.

Amintim că, în ultimii ani, mai multe ONG-uri clujene au organizat evenimente culturale pe malurile râului prin care şi-au propus să provoace şi să testeze ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca.

Şi Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), a promis, încă din 2014, un concurs de soluţii pentru culoarul de apă care traversează oraşul şi îl leagă de localităţi care desenează zona metropolitană. Documentaţia a fost semnată, iar startul concursului aşteptă aprobarea Consiliului Local.

 

Etichete
Comenteaza