Unul dintre primarii din Alianța Vestului vorbește despre extinderea organizației. "Am asistat la nişte percepţii care ne-au lăsat uluiţi"

Unul dintre primarii din Alianța Vestului vorbește despre extinderea organizației. "Am asistat la nişte percepţii care ne-au lăsat uluiţi"
Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat Alianţa Vestului | Foto: mediafax.ro

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că cei patru membrii ai Alianţei Vestului vor pune presiune pe Guvern pentru a “înţelege priorităţile ţării”, printre acestea numărându-se autostrada A1 şi autostrada Transilvania. Robu a vorbit şi despre momentul în care Alianţa Vestului va fi extinsă.

Nicolae Robu a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că cei patru primari membrii ai Alianţei Vestului nu au gânduri “secesioniste”, ci sunt patrioţi.

“Am asistat la nişte percepţii asupra demersului nostru care ne-au lăsat uluiţi pe toţi cei patru primari care am avut iniţiativa de a crea alianţa. Cum poţi vorbi despre gânduri secesioniste avându-ne în vedere pe noi? Noi suntem patru primari români, patrioţi, oameni care am primit încrederea cetăţenilor, cum să ne treacă nouă prin minte aşa ceva? E total străină minţilor şi sufletelor noastre orice vagă idee în acest sens. Ceea ce ne dorim noi este mai binele comunităţilor pe care le reprezentăm, al regiunilor noastre, ai acestei părţi de ţară în care sunt oraşele noastre, dar mai binele în România stat naţional unitar, aşa cum este România organizată prin Constituţie”, a explicat primarul Timişoarei. 

De asemenea, Nicolae Robu a declarat că se va avea în vedere extinderea doar după ce va fi înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Alianţa Vestului, moment în care va exista un statut şi un act constitutiv.

 “Doar atunci putem să analizăm cereri de primire în alianţă pe baza prevederilor acestor documente pe care este fundamentată asociaţia. La ora actuală, trebuie să fim cu toţii echilibraţi, ţinem aproape cu mai mulţi colegi primari, pentru care avem toată stima, sunt oameni valoroşi, avem toată aprecierea pentru comunităţile lor, ştim că merită să fie alături de noi şi le şi spunem că va veni momentul când vor fi alături de noi”, a adăugat Nicolae Robu.

Totodată, primarul Timişoarei a precizat că realizarea unei reţele de autostrăzi este foarte importantă pentru România şi a amintit faptul că, în prezent, se vorbeşte tot mai puţin despre autostrada A1 şi autostrada Transilvania.

“Ar trebui să fie o mobilizare pe toate tronsoanele acestor autostrăzi, astfel încât într-un timp scurt ele să fie finalizate. Noi, cei patru primari, o să punem toată presiunea de care suntem în stare pe Guvernul României, în primul rând, să înţeleagă priorităţile ţării. În momentul în care ai conectivitatea foarte bună, deja eşti atractiv, devii atractiv pentru investiţii. Prioritatea zero a României de până acum este să-şi ridice în altă ligă nivelul de mobilitate. Asta e prioritatea zero, concentrare de resurse pe autostrăzi. Alianţa Vestului se va dovedi o forţă care, printre altele, va accelera procesul de realizare a acestor două autostrăzi, îşi va aduce contribuţia, chiar dacă nu alianţa le va face. Dar vocile noastre nu vor putea fi ignorate”, a detaliat Nicolae Robu.

Edilul Timişoarei a mai precizat că a auzit că s-a spus despre primarii care au format Alianţa Vestului că ar fi “cei patru care au speriat estul” şi a adăugat că edilii nu vor să sperie pe nimeni, ci să fie parteneri.

 
Nicolae Robu a mai declarat că ar trebui să se renunţe la “centralism”, care este unul “păgubos”.

“Trebuie renunţat la acest centralism păgubos, a trecut epoca centralismului, trebuie aplicată descentralizarea, aplicat principiul subsidiarităţii. Nu pot ministerele, se sufocă, nu pot face faţă să gestioneze toată problematica unei ţări de dimensiunile României. Trebuie descentralizare şi înţeles că există simţ al răspunderii, chiar mai mare acolo unde distanţa până la cetăţean e mai mică. Te întâlneşti direct cu cetăţeanul, îi cunoşti nevoile şi el te penalizează dacă nu i le satisfaci. Aşa, eşti undeva departe, într-un turn, într-o clădire în capitală şi acolo, chipurile, se decide şi se face totul. Nu e normal. Şi dacă ar fi valoroşi toţi cei de acolo, tot nu ar merge lucrurile aşa cum ar merge într-o organizare bazată pe descentralizare şi subsidiaritate”, a spus Nicolae Robu.

Conform primarului Timişoarei, chiar din anul 2019, primarii celor patru oraşe ar putea face şi lucruri “mărunte”. Printre acestea se numără promovarea de city break-uri în Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea şi Arad, astfel încât turiştii să petreacă un weekend în toate cele patru oraşe. De asemenea, ar putea fi introduse city-carduri, valabile în toate cele patru oraşe, prin care turiştii beneficiază de o serie de facilităţi, precum şi curse de autocar care să transporte persoane din Timişoara până la aeroportul din Cluj-Napoca, de unde sunt disponibile mai multe curse aeriene.

Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat Alianţa Vestului (AVE), parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

Comenteaza