Undă VERDE pentru viitorul Muzeu din Florești! Va costa 15 milioane de euro, bani din PNRR

Undă VERDE pentru viitorul Muzeu din Florești! Va costa 15 milioane de euro, bani din PNRR

Comisia de urbanism a județului Cluj a oferit, joi, aviz favorabil, construirii muzeului din cea mai mare comună din țară, care va fi edificat pe un teren de aproximativ 15 hectare în zona Cetatea Fetei.

Planul Urbanistic Zonal pentru Complex Muzeal comuna Florești, județul Cluj, a fost pe „masa” Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj. 

Potrivit documentației, terenul care face obiectul investiției este situat în intravilan în zona Sud-Estică a Comunei Florești, Judeţul Cluj, în zona numită Cetatea Fetei. Parcela are număr cadastral 83426, cu suprafață de 15,583 mp. Terenul este liber de construcții și este delimitat de drumuri de interes local, dezmembrate în cursul urbanizării zonei Cetatea Fetei.

Terenul care face obiectul investiției este situat în zona de locuințe mai largă, reglementată prin PUZ Cetatea Fetei. O parte din aceasta, parcela în cauză, a fost alocată pentru implementare a unei instituții publice de interes regional, anume un Complex Muzeal gestionat de muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Orientarea principală a muzeului este sud-vest pentru zona de acces și nord-est pentru zona de exponate și relaxare, profitând cât mai mult de lumina naturală și peisaj. Toate fațadele sunt active, fiind de evitată generarea unei „fațade din spate”.

Pe terasa clădirii se vor monta panouri fotovoltaice cu circuit de răcire, prin care se îmbunătățește randamentul și crește durata de viață a panourilor și se produce simultan agent termic pentru prepararea apei calde menajere.

Consecințe economice și sociale în urma implementării planului:

–activarea unui areal sub-utilizat;

–facilitarea unor investiții publice majore, cu profil cultural si dotări și servicii-suport;

–dezvoltarea și extinderea rețelei de spații publice și verzi catalizate datorită investiției;

–în zonele construibile și a infrastructuri imajore, pe baza unui concept peisagistic;

–impulsionarea dezvoltării comunei Florești;

–crearea de locuri de muncă.

Membrii comisiei de urbanism nu au avut prea multe de adăugat sau comentat, iar astfel proiectul a primit un aviz favorabil.

„Acesta se va numi Galeria Națională de Istorie, care va fi gestionată de Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Va primul muzeu construit după mult timp de la zero, cred că primul din ultimul secol. Este vorba de o finanțare de 15 mil. de euro. Investiția se va întinde pe aproximativ 15 hectare, unde vor fi amenajate spații verzi, alei, va fi practic un parc care va găzdui muzeul. Va fi un muzeu interactiv, deschis publicului”, spunea, la ZIUA LIVE, primarul Bogdan Pivariu, în urmă cu câteva săptămâni.
Comenteaza