Undă verde pentru Pădurea - Parc Făget. "Nu va fi tăiat niciun copac!"

Undă verde pentru Pădurea - Parc Făget. "Nu va fi tăiat niciun copac!"

Primăria Cluj-Napoca a eliberat autorizaţia de construire pentru Parcul Făget. Proiectul este elabort de biroul de arhitectură Atelier Mass. Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni.

Cel mai noi proiect al municipalităţii cu privire la dezvoltarea laturii verzi a oraşului este Pădurea-Parc Făget, adică amenajarea unui amplasament restrâns din zona aflată în proximitatea Clujului în scopul creșterii calității acesteia ca loc de petrecere a timpului liber. Conceptul face parte dintr-un proiect european, în care experți în amenajarea pădurilor urbane prezintă o serie de propuneri de intervenții minimale și în respect cu spațiul verde. 

Primarul Emil Boc promite că niciun copac nu va fi tăiat în această pădure-parc, ideea proiectului (care vine de la clujeni) fiind votată în cadrul programului de bugetare participativă 2019. Lucrările de amenajare ar urma să înceapă în 2021. Pe viitor, municipalitatea îşi îndreaptă atenţia şi spre celelalte păduri din jurul oraşului. 

În vederea amenajării minimale cu scop recreativ a zonei Pădurii Făget au fost implicaţi în proiect specialişti din cadrul UBB, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, arhitecţi, Serviciul Public Judeţean Salvamont - Salvespeo Cluj, Romsilva - Ocolul Silvic Cluj, precum şi reprezentanţi ai organizațiilor nonguvernamentale de profil. Intervențiile în zona vizată vor respecta prevederile din codul silvic cu privire la amenajările permise în pădurile-parc și nu vor avea avea un impact negativ asupra patrimoniului natural. 

Conform planurilor arhitecţilor de la Atelier Mass, prezentate de Marius Moga, în pădurea-parc vor apărea platforme de activităţi şi educative, adăposturi pentru ploaie, zone de popas, panouri informative şi de acces şi trasee turistice. 

Ce se propune prin proiect:

- Accesibilitatea – dezvoltarea unor zone de acces cu panouri informative despre pădure, trasee, elemente naturale importante și puncte/zone de interes care scot în evidență biodiversitatea

- Trasee marcate -  cele forestiere și cărările deja utilizate aici vor fi baza unui traseu în buclă principal și a unor trasee secundare adiacente sau tip scurtătură care pot fi folosite pentru mersul pe jos, alergat sau cu bicicleta pe anumite segmente; se urmărește pe anumite zone diferențierea traseelor de biciclete față de cele pietonale și vor fi marcate distinct

- Signalistică – o parte va fi cu rol de atenționare, pentru a marca intersecția traseelor de biciclete cu cele ale drumeților; cealaltă parte de signalistică va marca punctele cu valoare naturală importantă (arbori remarcabili, diferite tipuri ale biodiversității)

- Puncte de popas – vor marca traseul în buclă principal și vor oferi punctual momente de odihnă și relaxare în șapte locuri; dimensiunea acestor popasuri este dată de prezența câtorva bănci și mese

- Microintervenții – platforme cu suprafață maximă de 15 mp și rolul lor variază în funcție de zona în care sunt amplasate și relief; au fost definite cinci platforme care pot susține activități de relaxare, de observare a reliefului (geologică), de protecție de ploaie (pergola), de informare despre ecosistem (educativă) și de susținere a unor evenimente diverse cu scopul de a înțelege mai bine valoarea și importanța ecosistemului pădurilor (amfiteatru)

Toate intervențiile propuse prin proiect vor fi realizate din materiale organice, cu precădere lemn. Nicio intervenție nui va avea nevoie de fundații pentru a fi cât mai non-invaziv cu mediul natural și pentru a asigura oricând posibilitatea de demontare fără a lăsa nicio urmă.

Acest proiect este finanţat cu fonduri europene, prin programul Interreg. 

Comenteaza