Undă verde pentru depozitarea deșeurilor în noua celulă de la CMID. S-a semnat contractul cu RADP Cluj

Undă verde pentru depozitarea deșeurilor în noua celulă de la CMID. S-a semnat contractul cu RADP Cluj

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat, miercuri, că s-a semnat contractul cu RADP (Regia Autonomă a Domeniului Public) Cluj, pentru a putea fi folosită noua celulă de la CMID.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel Cluj a dat câștig de cauză Consiliului Județean Cluj în procesul în care firma Eco Sud a contestat licitația pentru desemnarea unui operator care să administreze centrul de depozitare a deșeurilor.

 „După mulți ani am reușit să ajungem la final cu această celulă, respectiv cu această parte foarte importantă din Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Practic, sentința judecătorească confirmă ceea ce noi spunem acum 6 luni, că starea de urgență din județul Cluj a determinat o procedură de urgență, prin care CJ a desemnat câștigător pe RADP Cluj, iar procedura a fost una corectă.

În premieră vă spun că am semnat săptămâna trecută contractul de depozitare cu RADP Cluj. Urmează ca ei să înceapă negocierile cu operatorii care ridică gunoaiele din tot județul, iar apoi această celulă CMID să poată fi folosită”, a declarat la ZIUA LIVE, Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Acesta a mai menționat că este foarte important că s-a ajuns în acest stadiu și că de acum „firmele care vor colecta gunoiul vor discuta și negocia direct cu populația în întreg județul” și că toți operatorii vor putea să ducă gunoiul în această celulă care va aparține întregului județ Cluj.

„Evident că este o soluție mai ieftină. Prețul final va fi stabilit prin negocierea pe care RADP, care se ocupă doar de depozitare, o va avea cu firmele care colectează gunoaiele și cu cetățenii. Va fi o chestiune foarte bună pentru comunităție locale, care în prezent plătesc și 700-800 de lei pe tonă pentru a duce gunoaiele în alt județ.

Vom ajunge în sfârșit să închidem toate rampele care funcționează în acest moment provizoriu. Se va ecologiza zona de la Pata Rât și se va folosi doar acest centru. Este un început de drum pentru că vom începe în județul Cluj să gestionăm în mod ecologic gunoaiele”, a afirmat Tișe.

Președintele CJ Cluj a mai spus că prețul stabilit pentru depozitarea în celulă este de 169 de lei pe tonă, pentru fracția finală, care reprezintă cam 20% din gunoiul pe care îl colectează operatorul de la populație.

CMID va fi gata anul acesta

„De asemenea, continuă lucrările la ce a mai rămas de făcut din CMID, respectiv hala de pe deal și drumul de acces. Până la finalul anului dorim să terminăm și din punct de vedere al construcției. El va fi în totalitate funcțional, la modul că toate obiectivele din proiect vor fi gata. Le mulțumesc tuturor celor care au susținut acest proiect și ne-au ajutat să-l ducem la capăt”, a adăugat Alin Tișe.

Acesta a mai spus că „proiectul are avizul de mediu care presupune funcționarea celulei” și că „autorizația finală de mediu o vom cere atunci când toate obiectivele vor fi terminate.”

„Asigurăm că tot ce facem acolo este pentru a proteja mediul, nu pentru a-l polua. Din acest motiv ne-am și grăbit să putem da în funcțiune celula, pentru a putea pune capăt poluării”, a conchis Tișe.

Reamintim că investiția „Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor” are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, fiind realizată de Consiliul Județean și cofinanțată din fonduri europene. Centrul realizat la Cluj este cel mai mare de acest tip din România, având o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri.Obiectivul va asigura depozitarea, în condiții ecologice, a deșeurilor menajere de pe teritoriul întregului județ.

Comenteaza