Undă verde pentru amenajarea zonei din jurul viitorului Centru Integrat de Transplant. Va costa aproape 20 mil. lei

Undă verde pentru amenajarea zonei din jurul viitorului Centru Integrat de Transplant. Va costa aproape 20 mil. lei
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Consilierii județeni ai Clujului au aprobat, marți, proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectului de investiții „Amenajarea clinicilor universitare – amenajare urbană și peisajeră”.

Proiectul se referă la amenajarea celor trei terase naturale, în suprafață totală de peste 74.000 mp, amplasate în proximitatea viitoarei clădirii a Centrului Integrat de Transplant Cluj și care cuprind terenuri aferente Spitalului Clinic Județean de Urgență și celui de Pneumoftiziologie. 

Liderul forului administrativ județean, Alin Tișe, a avut o intervenție în cadrul ședinței ordinare a CJ Cluj, de marți, 21 decembrie 2021, pe marginea acestui proiect.

Am făcut eforturi mari ca proiectul centrului de transplant să fie finanțat prin PNRR și sperăm să obținem banii. Și aici ne dorim să obținem finanțare. Proiectul de amenajare urbană și peisageră recuperează conceptul istoric de insulă urbană verde a Ansamblului Clinicilor și propune transformarea incintei. Este un proiect ambițios care va schimba în totalitate zona respectivă. Va fi în zona centrală a orașului și ne bucurăm că putem pune umărul la aceste obiective de sănătate publică și la modernizarea acestei zone”, a afirmat Tișe.

Conform studiului de fezabilitate aferent acestui proiect, principalele amenajări urbane și peisajere se referă la: demolarea unor construcții din zona Spitalului de Pneumoftiziologie și construirea unora noi care să se integreze armonios cu cele existente în zonă; desfacerea și refacerea împrejmuirilor din zona celor două spitale învecinate, aflate în acest moment într-o stare avansată de degradare; construirea de noi drumuri, accese și trotuare care să facă legătura cu Centrul de Transplant; refacerea spațiilor verzi din jurul Spitalului de Pneumoftiziologie; etc.

Prin intermediul acestor intervenții Consiliul Județean Cluj urmărește să îmbunătățească spațiul public și fondul vegetal, prin crearea unui mediu naturalizat atractiv, inclusiv prin integrarea spațiilor verzi rezultate în sistemul de parcuri urbane al orașului.

De asemenea, prin desființarea clădirilor parazitare existente se dorește reabilitarea fondului arhitectural al zonei. Totodată, având în vedere specificul medical al zonei, se urmărește asigurarea unei mai bune legături între ansamblul clinicilor universitare și viitorul Centru Integrat de Transplant.

Proiectul a fost aprobat cu 33 de voturi „pentru”. Valoarea totală a investiției este de 19.758.364 lei, banii provenind atât din fonduri europene, cât și din alocări bugetare multianuale ale Consiliului Județean.

Reamintim că, la sfârșitul lunii noiembrie, forul administrativ județean clujean a aprobat indicatorii tehnico-economici ai viitorului Centru Integrat de Transplant.

Comenteaza