Undă verde în Consiliul Local Cluj-Napoca pentru Aquapark
- Scris de Anca Colibasanu
- azi, 12:59
- Administraţie
- Ascultă știrea

Un proiect privind aprobarea studiului de fundamentare a deciziei de concesionare pentru obiectivul Complex de Agrement Aquapark Ștrand Grigorescu a trecut luni de Consiliul Local cu 21 de voturi pentru și 3 abțineri.
Reprezentantul USR în forul local, George Trif, a propus să se stabilească, măcar informal, un termen limită până la care acest proiect să fie considerat de actualitate, având în vedere că în 2027 expiră exercițiul multianual financiar al UE și se va ivi oportunitatea unei noi finanțări și totodată, având în vedere că în 3 ani, condițiile de piață se vor schimba astfel încât să fie nevoie de un nou studiu de fundamentare. „Propun măcar informal, ca în 2028, dacă nu găsim un partener până atunci, să existe deschidere pentru revizuirea documentației pentru a actualiza și a veni cu un proiect mai fezabil, repet, dacă până atunci nu cumva se realizează”, a spus Trif.
„Ferească Dumnezeu să nu găsim un partener până în 2028!”, a replicat viceprimarul Dan Tarcea.
„Dacă Consiliul Local va da un vot pozitiv acestui studiu, vom face toate demersurile necesare pentru a putea să lansăm licitația de concesiune pentru lucrări și servicii. Vom vedea la prima licitație ce se întâmplă. Eu sunt optimist și cred că vor fi interesați...Va trebui să facem o reevaluare după prima licitație dacă nu vine cineva, nu să stăm până în 2028”, a completat Tarcea.
La rândul său, consilierul local Aurelia Cristea (PSD) a vrut să știe dacă, având în vedere evoluția cursului Euro, există în studiul actual posibilitatea de ajustare a prețurilor, iar răspunsul viceprimarului Tarcea și al consultantului a fost afirmativ.
Ce conține studiul
Conform studiului de fundamentare realizat de AE Development, concesiunea este propusă pentru o perioadă de 49 de ani, cu o redevență fixă anuală de 3,84 milioane de lei și una variabilă de 3% din cifra de afaceri anuală generată de operarea complexului. Documentul mai prevede și că pentru a menține relevanța economică pe termen lung, prin studiu se recomandă:
- După primii 25 de ani de concesiune, autoritatea contractantă și concesionarul vor realiza o nouă evaluare oficială a terenului, efectuată de un evaluator autorizat ANEVAR.
- Redevența fixă anuală va fi recalculată prin raportare la noua valoare oficială a terenului, folosind același principiu al recuperării valorii în 25 ani, cu respectarea condițiilor de la procedura de achiziție.
Valoarea totală a investiției este estimată la 387.567.434,93 lei cu TVA (aproximativ 77,9 milioane de euro). Din această sumă, lucrările de construcție și montaj (C+M) sunt estimate la 179.062.406,10 lei cu TVA (aproximativ 36 milioane de euro). Proiectul va fi finanțat din bugetul local și alte surse legale, având o durată de implementare oficială de 36 de luni – 3 ani, iar execuția propriu-zisă a lucrărilor va dura 28 de luni.
Viitorul aquapark va fi amenajat pe o suprafață de peste 5 hectare, terenul fiind localizat în vestul intravilanului municipiului Cluj-Napoca, pe malul sudic (stâng) al Someșului.
Aquapark-ul va fi construit din corpul clădirii principale, care va fi funcțional pe tot parcursul anului și va adăposti vestiare, spații de alimentație publică, ansamblu de wellness și spa, sala de fitness, aerobic și cycling, dar și un ansamblu de bazine acoperite.
De asemenea, ansamblul va cuprinde și o zonă de agrement exterioară, care va fi disponibilă pe timpul verii și va cuprinde bazine și piscine pentru copii și adulți, plajă exterioară, clădire de acces și construcții independente pentru alimentație publică și pentru spații comerciale, alături de o parcare subterană cu 249 de locuri.
Capacitatea de deservire a complexului va fi pentru un flux de aproximativ 3.000 de persoane/zi pe timpul verii, dintre care 800 la interior și 2.200 de persoane la exterior.
Aquapark-ul va funcționa pe tot parcursul anului.