Un nou spital monobloc de copii la Cluj. Ce variante au autorităţile judeţene

Un nou spital monobloc de copii la Cluj. Ce variante au autorităţile judeţene

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a vorbit joi la Realitatea FM Cluj şi despre proiectul de realizare a unui spital nou monobloc pentru copii la Cluj-Napoca.

Autorităţile judeţene au anunţat intenţia de a edifica acest nou spital încă de la începutul anului 2017, dar nu au găsit şi terenul potrivit care să se preteze la o asemenea construcţie.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat joi la Realitatea FM Cluj, în emisiunea “1 la1”, că momentan se poartă negocieri cu proprietarii unei asemenea clădiri gata construite pentru cumpărarea acesteia de către forul judeţean.   

“Suntem în discuţii cu o societate care deţine o clădire în oraş şi care este o clădire potrivită pentru un spital monobloc de copii. Trebuie să ştiţi că nu orice clădire se potriveşte pentru un nou spital. Sunt tot felul de normative care impun o anumită suprafaţă, un anumit spaţiu, un anumit flux al pacienţilor, un număr de lifturi. Există nevoia ca această clădire să îndeplinească nişte cerinţe minimale pentru ca ea să fie aprobată ca şi spital. Şi atunci sunt foarte puţine astfel de clădiri.

Este o clădire care este gata şi încercăm să negociem cu proprietarii să vedem dacă putem să o cumpărăm într-o formulă pe care legea ne-o permite şi să avem un spital unic şi cel mai modern din ţară. Ar fi la nivel european”, a afirmat Alin Tişe la Realitatea FM Cluj.

Reprezentantul CJ Cluj spune că autorităţile judeţene mai au şi o variantă de rezervă dacă aceste negocieri nu se vor finaliza cu achiziţionarea clădirii.  

„Dacă nu, varianta a doua este aceea a unei exproprieri, pentru că am identificat şi câteva locaţii ca teren unde să expropriem şi să construim de la zero un spital de copii.

Nu am găsit terenuri pe care să ni le ofere o altă instituţie a statului, nici la Armată nu am găsit sprijin, nici la UMF nu am găsit sprijin deşi deţin terenuri, nici la alte entităţi. Nu am reuşit să-i convingem să renunţe la 4-5 hectare să-l dea pentru spital de copii, dar eu nu renunţ la această idee şi sper ca într-un timp cât mai scurt să avem fie clădirea, fie o locaţie potrivită unde să construim”, a mai arătat Alin Tişe.

Tişe a mai spus că la nivelul CJ Cluj se va încerca demararea unui plan pentru tot ce înseamnă sistemul de sănătate din oraş şi din judeţ.

„Avem vreo cinci spitale în subordine şi vom încerca prin alocări substanţiale şi nu numai să intervenim şi să creăm un anumit regim al acestor spitale în aşa fel încât să putem să le tratăm cu prioritate. Noi am alocat enorm de mulţi bani şi până acum dar cred că ele trebuie să intre într-un plan care  să meargă şi peste ani şi peste mandate pentru ca clujenii să aibă spitalele pe care şi le doresc”, a conchis Alin Tişe pe această temă.  

“Clujenii trebuie să ştie că în acest moment Spitalul de Copii are peste 10 secţii, care funcţionează în mai multe locaţii din oraş. Dacă părinţii au o problemă de urgenţă cu un copil, se duc pe Moţilor, de acolo trebuie să meargă pe Pavlov, de acolo pe Câmpeni, pe Victor Babeş, în funcţie de ce problemă are cu copilul, trebuie să se mute de la o secţie la alta.(…)

Clădirea de pe strada Moţilor are un grad de uzură ridicat şi fiind şi revendicată, avem imposibilitatea de a face lucrări de modernizare, doar lucrări de igienizare. Multe secţii nu mai corespund din punct de vedere al igienei, din punct de vedere al condiţiilor cerute, de exemplu, de o sală de operaţie. Medicii spun că nu mai pot opera în anumite încăperi pentru că ele fiind glădiri vechi, doar igienizate, nu renovate în profunzime, există riscul unor bacterii, a unor astfel de probleme” a declarat la sfârşitul anului 2017, pentru ZIUA de Cluj, şeful CJ Cluj, Alin Tişe.

 

Comenteaza