Un nou scandal pe Kolgăniceanu. Bustul unui celebru savant român, eliminat definitiv de pe strada modernizată

Un nou scandal pe Kolgăniceanu. Bustul unui celebru savant român, eliminat definitiv de pe strada modernizată

După ce reamplasarea fără soclul a Grupului statuar Școala Ardeleană, în contextul lucrărilor de reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca, a stârnit nemulțumiri, o altă veste legată de bustul unui mare savant român, de pe aceeași stradă, șochează lumea academică și științifică.

Echipa de proiectanți, condusă de Macalik Arnold Ernő, a eliminat de pe strada Mihail Kogălniceanu bustul unui mare savant român de al cărui nume se leagă pe de o parte Universitatea „Babeș-Bolyai” - Emil Racoviță. S-a sugerat conducerii școlii să găsească o soluție pentru a fi amplasat în curtea unității de învățământ, dar acest lucru nu este posibil din lipsă de spațiu.

''Am luat act, cu îngrijorare şi profundă nemulţumire, despre iniţiativa specialiştilor coordonaţi de Arh. Macalik Arnold Ernő vis-à-vis de privarea de soclu a renumitului ansamblu statuar al Corifeilor Şcolii Ardelene din faţa clădirii Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, opera marelui Romul Ladea.

Mai nou, am aflat şi despre eliminarea din peisajul Străzii Mihail Kogălniceanu a bustului ilustrului savant Emil Racoviţă plasat, iniţial, în faţa Colegiului Naţional cu acelaşi nume, una din cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din Cluj, Transilvania şi România deopotrivă.

Cu aceeaşi indignare aflăm şi despre „varianta de rezervă” care se preconizează pentru destinul acestui simbol ştiinţific şi academic atât de apreciat de către generaţii şi generaţii de elevi care, revenind la fosta lor şcoală, aleg să mai zăbovească câteva clipe în faţa celui care este, şi acum, patron spiritual al instituţiei. Ni se pare inacceptabil şi de prost gust ca un astfel de simbol ştiinţific şi academic să fie mazilit/aruncat, acolo unde o mai fi loc, în curtea şcolii Colegiului! La fel de revoltătoare ni se pare şi libertatea pe care, cu nonşalanţă, şi-au luat-o specialiştii sus pomeniţi în a decide, cum, mai nou, este potrivit, „în acord cu peisajul”, să stea faimosul ansamblu statuar Școala Ardeleană.

Trăim, împreună, într-o comunitate multi-etnică şi multi-culturală în care RESPECTUL RECIPROC NU SE DISCUTA, SE AFIRMĂ! O comunitate, cu adevărat matură, trebuie să ştie să îşi respecte reciproc simbolurile, iar o iniţiativă de regenerare urbană NU POATE FI O INTERFAȚĂ PENTRU ELIMINAREA DIN PEISAJ A UNOR SIMBOLURI CARE ONOREAZA O COMUNITATE, ÎN PRIMUL RÂND CEA ROMÂNEASCĂ.

În lumea civilizată, proiectele de regenerare urbană se construiesc/gândesc, ţinându-se cont şi de istoria locului, de specificul, tradiţiile şi simbolurile mari care, prin faptele lor memorabile, au creat rădăcini puternice cu acele locuri, cu acele instituţii!

În Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană se impune, în mod obligatoriu, tuturor membrilor respectarea demnităţii umane, a libertăţii, democrației şi a valorilor fiecărei comunităţi în parte. Acestea nu pot fi batjocorite sau eliminate din peisajul urban prin decizii arbitrare!

Le reamintim specialiştilor care se ocupă de renovarea Străzii Mihail Kogălniceanu faptul că o statuie/un bust plasat în faţa unei şcoli este parte din povestea/istoria/identitatea acelei şcoli! Iar istoria unei instituţii de învăţământ, cu simbolurile care onorează identitatea sa de brand, nu poate fi ştearsă/eliminată din peisaj! Nici măcar de dragul unui demers modern de regenerare estetică a ţesutului urban!

Spre exemplu, anul trecut, în urma unei inițiative lăudabile a comunității, Fundația „Bolyai Collegium” din Târgu Mureș a decis să cureţe statuile lui Izsák Márton și Csorvássy István. Acest remarcabil ansamblu statuar a fost dezvelit chiar în fața Liceului „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș încă în ziua de 8 septembrie 1957, cu ocazia celei de-a 400-a aniversări de la înființarea Colegiului Reformat.

Aşa cum statuile lui Izsák Márton și Csorvássy István din faţa Liceului „Bolyai Farkas” merită respect, tot la fel, Școala Ardeleană şi bustul lui Emil Racoviţă din faţa Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” merită acelaşi respect!
Toate statuile/busturile merită respectul şi preţuirea noastră, prin urmare apelul pentru specialiştii Casei de Arhitectură Macalik Arnold Ernő, pentru Comisia Monumentelor Istorice și nu în ultimul rând pentru Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu poate fi decât unul: REFACEȚI ANSAMBLUL ȘCOALA ARDELEANĂ AȘA CUM A FOST 50 DE ANI ! PUNEŢI BUSTUL LUI EMIL RACOVIŢĂ ÎNAPOI!'', transmite Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române.

Ce se întâmplă cu soclul “Școlii Ardelene”

Grupul de Facebook “Clujul civic” a organizat o dezbatere pe tema soclului grupului statuar “Școala Ardeleană”.

''Am participat la dezbaterea societății civile despre soluția urbanistică privind ansamblul "Şcoala Ardeleană". La finalul dezbaterilor, care s-au încheiat relaxat, în curtea interioară a Casei Universitarilor i-am pus d-lui arhitect Macalik, responsabil de noua amenajare a Str. Kogălniceanu o întrebare simplă: "Dacă între proiectele concurente la momentul concursului oficial din 2017 a existat şi o soluție care să includă platforma postament originală?" Răspunsul simplu m-a lăsat perplexă: "Da, TOATE, INCLUSIV proiectul nostru câştigător!" Intrigată, am căutat imaginile proiectelor de reamenajare, care au fost pe podiumul concursului. Deci toate soluțiile de amenajare propuse au păstrat soclul-postament original, aceasta imagine fiind ceea cunoscută de opinia publică, respectiv de decidenții locali! Pe parcurs însă, postamentul s-a evaporat din proiectul de execuție, în urma unor decizii şi avizări în cerc restrâns de specialişti şi comisii "birocratice". În final opinia publică, presa, politicul, societatea civilă şi academică - practic toți beneficiarii reali ai unei lucrări de reamenajare urbană - sunt puşi în fața unui fapt împlinit, parafat juridic, altul decât ceea ce s-a jurizat, votat şi afişat public. Şi atunci mă întreb, când trebuia organizată o dezbatere publică largă, care să genereze o impresie dominantă a opiniei publice, capabilă sa canalizeze rezultatul unei intervenții majore în ambientul cetății?'', a scris Adela Dehenes, consilier județean din partea USR Cluj.

Concursul de soluții pentru reamenajerea străzii Kogălniceanu a fost câștigat, în anul 2018, de firma de arhitectură Mossfern Arhitectură, condusă de arhitectul și restauratorul Macalik Arnold Ernő . Se pare că acesta a înaintat Comisiei de monumente istorice o propunere de soclu, dar nu se ştie cum va arăta. Un lucru ce cert: vechea platformă, proiectată de arhitectul Adriana Matei, nu va fi reinstalată.

Continuă un șantier din centrul Clujului: reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente. Termenul de finalizare este iunie 2023.

Pe o suprafață de peste 25.000 mp, proiectul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu. Obiectivul general al proiectului este creșterea calității spațiului public, o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă

Descrierea obiectivului de investiții:

- se realizează pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată
- tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor este transformat în baza conceptului de „grădină urbană”
- vor fi plantați peste 250 arbori în mai multe zone incluse în proiect
- vor fi instalate 7 stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, 4 stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice, mobilier urban modern, rastele pentru parcarea a 113 biciclete și un sistem de iluminat cu LED

În zona Universității Babeș-Bolyai, proiectul va aduce un omagiu inedit rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. De asemenea, pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.

Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei - aproximativ 10 mil. Euro.

Comenteaza