Un nou punct de belvedere în Cluj-Napoca. Se deschide în 2019

Un nou punct de belvedere în Cluj-Napoca. Se deschide în 2019

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca va fi reabilitat până la finele anului 2019. Va fi transformat în Centrul de Cultură Urbană, iar la ultimul etaj va exista o terasă panoramică deschisă. Investiţia se ridică la 10,2 milioane de lei, bani din fonduri europene. 

"Turnul Pompierilor este în curs de reabilitare. Constructorii ne-au promis că lucrare va fi gata până la finele anului 2019. Contractul este oricum până în aprilie - mai 2020. Clădirea va fi supraetajată cu două nivele, iar la ultimul nivel va fi o terasă de belvedere, de unde va putea fi admirat oraşul, centrul vechi şi împrejurimile. Va fi transformat într-un Centru de Cultură Urbană, pe modelul Turnul Croitorilor, şi va fi introdus în circuitul turistic. La Turnul Pompierilor vor putea fi organizare, aşadar, evenimente culturale de mici dimensiuni, lansări de carte, expoziţii, etc. Penultimul nivel va fi un spaţiu cu pereţi de sticlă, pentru evenimentele care au nevoie de un spaţiu închis", a declarat Ovidiu Cîmpean, director al Direcţiei de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, la un post de radio local. 

Turnul Pompierilor este reabilitat în urma unui concurs de soluţii organizat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România (AOR). Proiectul câştigător a fost anunţat la începutul lunii februarie 2017 şi este semnat de Vlad Sebastian Rusu, arhitectul care a câştigat şi concursul de soluţii pentru modernizarea Parcului Feroviarilor şi cel care, alături de coelgii de la Asiza, a imaginat felul în care ar putea să arate arterele din zona centrală. 

Un nou punct de belvedere în Cluj-Napoca. Se deschide în 2019

Valoarea totală a investiției pentru acest obiectiv este de 10,2 milioane de lei, cu TVA inclus. Proiectul va fi realizat din bani europeni, după ce municipalitatea a câştigat o finanţare prin Axa din Programul Operațional Regional este 5.1: ”Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Constructor este firma italiană Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL.

Vechea clădire din centrul Clujului ar urma să devină un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj. Potrivit studiului de fezabilitate, porţiunile patrimoniale ale imobilului vor fi restaurate; se vor adăuga însă elemente moderne, precum lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare arhitectural şi camere de supraveghere video. În locul piramidei de sticlă actuale se vor realiza două nivele, unul închis şi altul deschis, care să permită o vedere panoramică de 360 de grade.

Turnul Pompierilor a fost construit în 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de "Poarta Mică din ulița Săpunului". Turnul și o porțiune de zid fac parte dintre puținele fragmente păstrate până astăzi din a doua incintă medievală de apărare a Clujului. Această poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, care în prezent nu mai funcționează.

Un nou punct de belvedere în Cluj-Napoca. Se deschide în 2019

Abandonat de ani buni, Turnul Pompierilor şi-a deschis porţile preţ de o zi în 2015. În cadrul Day 15, eveniment cuprins în programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Atunci, la fiecare etaj al turnului au avut loc expoziţii şi instalaţii de artă, iar seara, de pe platforma superioară s-a desfăşurat un impresionat jos de lasere ce a putut fi admirat din toate colţurile oraşului.

Nu doar Turnul Pompierilor va fi reabilitat, ci şi strada Tipografiei. Modernizarea acesteia este inclusă într-un amplu proiect de transformare a centrului oraşului - modernizarea străzilor Regele Ferdinand, Emil Zola, Sextil Puşcariu, Tipografiei (tronsoanele 1 și 3) şi a scuarului CEC. Tot pe bani europeni. MAI MULTE DETALII despre cum se schimbă centrul Clujului AICI! 

 

Comenteaza